Diari La Veu del País Valencià
Turisme adverteix que no es pot clonar la taxa turística que utilitzen altres autonomies

El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha dit que “l’única” i “vertadera” taxa turística per al País Valencià es troba en l'”aflorament” dels allotjaments il·legals. Així ho ha manifestat després de reunir-se amb les associacions i entitats d’apartaments turístics per a analitzar la situació del sector. Colomer ha explicat que “ningú entén que el vertader fons d’ingressos es troba dins de l’eficàcia a l’hora de traure a la llum l’economia sumergida i en el fet de tributar el que correspon. El sector necessita marca, qualitat i tributs”.

El responsable de Turisme ha indicat que està a favor d’obrir un debat al voltant del que per a alguns partits polítics s’ha convertit en una una prioritat, però que en la seua opinió necessita la participació de tot el sector. Així mateix, ha subratllat que en cas d’implantar-se aquest tribut al País Valencià s’hauria d’estudiar molt bé quin model s’aplicaria, ja que “no es tracta de replicar el que estan fent altres autonomies o països. És molt arriscat clonar el que estan fent altres. Els que defensen la taxa haurien d’estar ben informats i tindre una visió molt clara del sector valencià i actuar amb rigor, ja que en cas contrari el podríem estar posant en risc”, ha advertit Colomer.

Francesc Colomer: “Els que defensen la taxa haurien d’estar ben informats i tindre una visió molt clara del sector valencià i actuar amb rigor, ja que en cas contrari el podríem estar posant en risc”

Francesc Colomer també ha explicat que en cas d’implantar-se aquest impost, s’hauria d’analitzar molt bé qui i com gestiona el seu retorn. Es per això que ha insistit que qualsevol decisió ha de passar necessàriament per un acord negociat amb el sector. “Em sembla molt legítim que la taxa puga residenciar-se en l’espai local i no en l’autonòmic. En algunes ciutats s’està fent i té la seua lògica. I també hi ha casos en què és el mateix sector el que s’encarrega de monitorar els beneficis per a millorar”, ha subratllat.

Axí mateix, el secretari autonòmic de Turisme s’ha mostrat molt respectuós amb les propostes que estan fent-se públiques per part dels diferents interlocutors del sector i representants polítics. En aquest sentit, Colomer ha dit que l’Agència Valenciana de Turisme aportarà els seus “arguments” amb “criteris de rendabilitat” allà on siga convocada, en clara al·lusió al debat que es va obrir a les Corts en el Debat de Política General. Preguntat per si la Generalitat està estudiant incloure la taxa per a 2018, Colomer ha dit que no li consta. “És un debat que comença a estar present en l’imaginari de l’actualitat i preferisc no fer futuribles. El nostre posicionament és clar i conegut per tots”, ha insistit.

Millorar la hisenda pública

Francesc Colomer també ha explicat que el seu departament té pendent la realització d’un estudi que quantifique el que suposaria per a les arques públiques que totes les vivendes turístiques del territori valencià foren legals. “En primer lloc, hauríem de saber quants habitatges estan en ‘la penombra’, i nosaltres no tenim eixa xifra perquè és difícil de calcular. Existeixen estimacions que parlen d’un 50% del total. Són xifres que respectem, però que no fem nostres”. En aquest sentit, ha dit que molts d’aquests tributs que pagarien els propietaris pertanyen a l’administració central, com l’IRPV o l’IVA dels serveis complementaris, i que, per tant, s’hauria d’estudiar la fórmula perquè “milloraren la hisenda pública valenciana”.

Des d’aquesta perspectiva, Colomer ha posat l’èmfasi en l’esforç realitzat per l’Agència perquè tots els propietaris d’apartaments turístics, a títol individual o com a grans empreses, complisquen amb la legalitat. “En aquesta qüestió no ens hem posat en perfil. Hem obert expedients, hem imposat sancions i hem aprovat la legislació de l’estat espanyol més contundent contra l’intrusisme”, ha reblat.

Comparteix

Icona de pantalla completa