Diari La Veu del País Valencià
L’IVAM espera des de fa 25 anys que es formalitze la cessió de l’espai on es troba

L’Institut València d’Art Modern (IVAM) es va construir en 1989 sobre uns terrenys que pertanyien a la Diputació de València. La construcció ha experimentat diverses intervencions per tal de guanyar espais i ampliar l’oferta expositiva. Tot i que la seua activitat cultural no s’ha paralitzat al llarg dels anys, l’IVAM no compta amb el “dret d’ús” de bona part de l’edifici; concretament, del Centre Julio González, com ha fet constar l’auditoria publicada junt al Compte General de la Generalitat de 2016.

Així, en l’informe de comptes anuals, l’auditor assenyala que “no està formalitzat jurídicament el dret d’ús derivat de la cessió de l’immoble” que correspon al Centre Julio González perquè l’IVAM puga dur endavant la seua activitat. El motiu que ha fet que l’IVAM espere durant 25 anys la formalització de la concessió de l’espai on està construït rau en el fet que la Diputació i la Generalitat “no han formalitzat l’acord sobre la permuta dels terrenys” sobre els quals es va erigir el museu, apunta l’inspector

L’auditor recorda, a més a més, que aquesta situació d’oblit burocràtic no és la primera vegada que s’ha fet constar, ja que “en els informes de fiscalització de tots els anys es repeteix”. Per altra banda, apunta que qui té la competència per a normalitzar la situació és la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esports, segons disposa l’article 31.3 de la Llei 14/2003 de 10 d’abril, qui necessita d’un informe previ de la Direcció General de Patrimoni.

Destaca, a més, que l’IVAM realitza gestions davant la Conselleria des del 1993 sense èxit. En 2016, amb un canvi polític i de gestió tant al capdavant de la Conselleria com al museu –José Miguel García Cortés va substituir Consuelo Císcar en 2014–, aquest procés es va mampendre. Això no obstant, en el 2016 encara no s’havia concretat la cessió en ús del centre Julio González per tal de poder ser valorat per l’auditor, com assenyala en el seu informe. És per això que, aquest mateix any 2016, es va sol·licitar a la Direcció General de Patrimoni que facilitara a l’empresa la valoració de l’immoble que consta en el seu poder per a realitzar el registre en comptabilitat i aquesta va indicar que el 22 de març de 2017 es va sol·licitar a la Diputació de València, mitjançant la Subsecretaria de la Conselleria d’Educació, “la mutació demanial –béns de domini públic– necessària per a poder completar l’expedient de la cessió d’ús de l’immoble”. D’aquesta manera, l’IVAM podrà inscriure’l com a bé. Tanmateix, l’informe de l’auditor acaba indicant que, en tancar l’exercici, “no existeixen compromisos ferms de compra ni venda d’actius”.

Comparteix

Icona de pantalla completa