Diari La Veu del País Valencià
Mostra Viva del Mediterrani comença la 5a edició amb la mirada posada sobre el futur de Catalunya

Mostra Viva comença el proper dia 5 i arribarà fins el 15 d’octubre amb una programació connectada pels futurs de la Mediterrània –aquest és el lema de la present edició–, un temps que està per vindre però que “no es podrà entendre sense la cultura” que es manifesta a les riberes del Mare Nostrum, ha emfatitzat el president d’honor, Vicent Garcés, durant la presentació de la mostra, aquest dimecres, a La Nau de la Universitat de València. El festival multicultural abordarà la necessitat de diàleg i el mestissatge de les cultures que envolten la mar i que estaran representades en les diverses seccions: filmografia (amb la Mostra de Cinema del Mediterrani), música (amb la torbada de Música del Mediterrani), arts escèniques (amb la Mostra d’escena del Mediterrani), literatura (Encontre d’escriptors del Mediterrani), educació (Mostra Educativa del Mediterrani), arts visuals (amb Arts Visuals del Mediterrani), joventut (amb Mostra Jove del Mediterrani) i reflexió (amb Debats Vius del Mediterrani). A més a més, en el vessant de la solidaritat, aquesta edició es recaptaran llibres de cinema, DVDs i material escolar.

El festival, organitzat per l’Associació cívica Mostra Viva del Mediterrani d’ençà que el Partit Popular l’ensorrara el 2012, amplia les seus on tindrà lloc i compta amb un major suport institucional, tant econòmic com logístic. Mostra Viva, en tant que és un esdeveniment “recuperat” per la societat civil, està atent als conflictes que atenyen els països que configuren l’arc mediterrani; de fet, el lema de la passada edició estava centrat en els enfrontaments i, aquest any, vol posar sobre la taula el futur que els depararà. En aquest sentit, preguntat per aquest diari sobre com pot afectar a la programació d’aquest any la resolució del procés político-social, a pocs dies que comence el festival, que està tenint lloc a escassos quilòmetres del País Valencià i que, per tant, pot acabar amb el naixement d’un nou país dins del Mediterrani, Vicent Garcés ha incidit que des de Mostra Viva estan “preocupats per la situació de Catalunya”. Això no obstant, la programació de la 5a edició estava tancada abans de conèixer els darrers esdeveniments sobre el procés català, encara que no es descarta qualsevol pronunciament o el debat en alguna de les taules de reflexió que programa el festival. Per tant, a causa del poc marge temporal que poden deixar els esdeveniments, “la sisena edició –que tindrà lloc el 2018– reflectirà d’alguna manera el que haja passat al país del nord”, ha apuntat el president d’honor.

Novetats

Entre les principals novetats d’aquesta edició es troba que, per primera vegada en aquesta segona etapa de Mostra Viva –cal recordar que la mostra recull el relleu de la Mostra de cinema del Mediterrani impulsada per l’Ajuntament de València que encapçalava Ricard Pérez Casado a les darreries de la dècada del 80–, la secció oficial de llargmetratges serà competitiva amb una dotació econòmica de 4.000 euros. Aquest canvi és fruit d’un millor pressupost, ha explicat Garcés. En aquest sentit, el president d’honor ha enunciat els suports econòmics provinents de l’Ajuntament de València, a través de la Regidoria de Cultura (65.000 euros); de la Generalitat, a través de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esports (entre 50.000 i 60.000 euros; Garcés no ha especificat la xifra concreta); de l’Associació cívica (10.000 euros), i de socis i entitats empresarials que actuen com a mecenes o patrocinadors per a sumar un pressupost total d’entre 120.000 i 130.000 euros.

Ricard Pérez Casado ha fet una al·legat en favor de la Mostra Viva que va impulsar el seu govern municipal a la ciutat. / DIARI LA VEU

Per altra banda, Garcés ha supeditat a les relacions entre l’associació i l’ajuntament de València, que sembla són bones i que van en sintonia, que el consistori remunicipalitze part de la Mostra Viva. “És probable que el 2018 o el 2019 l’ajuntament siga el motor natural del projecte”, ha explicat. Tot i les bones relacions entre la Generalitat, l’ajuntament i el col·lectiu social, “la relació amb la Diputació està per consolidar-se”, ha afegit, en respostes a la premsa, ja que la corporació no coorganitza el festival amb la resta d’institucions. Per això, el “projecte pilot” iniciat l’any 2016 de dur Mostra Viva a les comarques –de fet, va estar a Ontinyent, on governa el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez– queda aquest any en l’aire, encara que no queda descartat i es podria fer-se realitat en el futur.

Activitats destacades

Entre les novetats també es troba la recuperació de la Trobada de Música del Mediterrani, on destaca el concert al Teatre Principal de Maria del Mar Bonet (8 d’octubre). Al Palau de la Música tindran lloc els concerts de Nes, VerdCel, Stefano Saletti i Picola Banda Ikona, Apa, Kristi Stassinopoulos i Stathis Kalyviotis, El Cifu, Silya Ziani i Mox.

La secció oficial de llargmetratges es projectarà als Aragó Cinema, així com la secció oficial de curtmetratges. Entre la programació que atén tots els camps artístics hi haurà diversos homenatges, com ara el que es retrà a la mestra Alejandra Soler dins dels actes en commemoració dels 80 anys de la capitalitat republicana de la ciutat de València, així com els que es retran a Blasco Ibàñez, Federico Ribes, Augusto Castellote, Jaenne Moureau, Basilio Martín i Josep Maria Morera.

Comparteix

Icona de pantalla completa