Diari La Veu del País Valencià
L’ofensiva censora del PP contra la música en valencià

Aquesta setmana, el PPCV està duent endavant manifestacions –no sé sap si coordinades– per a atacar i censurar l’organització de diversos concerts on actuen artistes que canten en valencià. Així, dilluns era Joaquín Albadalejo, diputat al Congrés i secretari general del PP de Torrevella (Baix Segura), qui demanava des del sud del País Valencià que l’ajuntament de la ciutat denegue la cessió d’un espai públic per a l’actuació de Pep Gimeno ‘Botifarra’, inclosa dins de la celebració del Dia Europeu de les Llengües organitzada per la Conselleria d’Educació per al dia 26 de setembre. El cantaor xativí també va ser protagonista d’una altra petició de l’agrupació local de Meliana (l’Horta Nord) que censurava que el govern municipal –del qual forma part Compromís– “malbarate el superàvit que va deixar el PP” i que Compromís “es gaste 3.500 euros a rescatar el catalanista Botifarra, amic d’ells”. Seguint amb l’ofensiva censora del PP contra la música en valencià, el col·lectiu conservador del Pinós (Vinalopó Mitjà) demana explicacions a la regidoria de Cultura pel concert de Cesk Freixas perquè una actuació “d’un membre de la CUP no és el cartell més idoni per a representar aquest poble”. A més a més, el PP local titlla l’espectacle de “manifestació procatalanista”. No s’estan de demanar que el govern de la població del Vinalopó Mitjà “suspenga d’immediat l’acte”.

L’allau contra tot allò que el PP considera pancatalanisme es va iniciar aquesta setmana a Torrevella, on Albadalejo, a més de voler censurar l’espectacle de Pep Gimeno ‘Botifarra’ del dia 26 de setembre i l’actuació del grup Carraixet el dia 1 d’octubre, no va dubtar a denunciar el que, al seu parer, sembla un complot de Vicent Marzà, el conseller d’Educació, que “vol imposar la seua ideologia, la del pancatalanisme, en un territori que considera hostil”. El diputat va demanar que l’Ajuntament de Torrevella no col·labore “amb aquest intent de rentat de cervell catalanista als xiquets i xiquetes i que no cedisca locals municipals”.

Tot i això, el discurs del diputat conservador va estar fet en català, una tria lingüística per la qual també va demanar disculpes. Tampoc no era la primera vegada que Joaquín Albadalejo arremetia contra aspectes lingüístics, ja que durant una taula redona organitzada per AMPAs de diversos centres educatius del Baix Segura sobre el Decret de Plurilingüisme, el líder del PP va afirmar que la normativa “farà que catalans i balears lleven la feina als valencians”.

Dimarts, l’onada de peticions de censura contra ‘Botifarra’ arribava des de l’Horta Nord. El PP de Meliana acusava Compromís des de Twitter de “malbaratar el superàvit que deixà el PP”, perquè “es gasta 3.500 euros a rescatar el catalanista Botifarra, amic d’ells”. L’agrupació local va utilitzar per a difondre la seua opinió una fotografia d’un acte organitzat per la coalició, on es pot veure, juntament amb el cantaor de Xàtiva, els tres fundadors d’Al Tall: Vicent Torrent, Manolo Miralles i Miquel Gil. Tanmateix, la imatge emprada pel PP de Meliana per a defensar la seua disconformitat no s’ajusta al concert a què fa referència, ja que l’actuació de ‘Botifarra’ està programada dins dels actes de FIMEL –la fira del comerç que organitza la localitat– per a aquest 24 de setembre on el cantaor presenta l’espectacle Botifarra a banda on actuarà la Banda Amics de la Música de Meliana, és a dir, l’agrupació bandística local.

“Què volen, que cante només Francisco?”

“Tenen por de tot i s’estan clavant amb mi quan jo no parle de política”, es lamenta Pep Gimeno ‘Botifarra’ en declaracions a Diari La Veu. El cantaor, però, es queixa d’aquesta ofensiva censora i revela que fa aproximadament vint dies, amb l’avinentesa d’un concert a Carlet, “van començar a dir que si venia un pancatalanista”, retrau l’artista.

‘Botifarra’ manifesta que la situació està fent-lo arribar als límits de la paciència. “Ja estan tocant-me els ous”, blasma, “perquè jo amb ells no em clave i el que han de fer és arreglar el merder dels diners que han furtat”, es lamenta. A causa de les sol·licituds de prohibició de concerts a Carlet, Torrevella –on també afecta el grup Carraixet– i Meliana, es pregunta: “Què volen vetar-nos a tots? Què volen, que cante només Francisco?”. “Si tenen por pel que està passant a Catalunya que es compren un gos. Això ho deia ma mare”, afegeix el cantaor, qui seguirà amb l’agenda programada de concerts al marge del que puga demanar el Partit Popular.

Pep Gimeno en l’espectacle ‘Botifarra a banda’. / DIARI LA VEU

Oposadament al que aquests grups locals estan impulsant contra ‘Botifarra’, cal assenyalar la normalitat amb què el xativí va actuar aquest estiu al Raspai. La pedania de Iecla va programar un concert de ‘Botifarra’ per als veïns de la zona del Carxe on, segons va manifestar el regidor de Cultura de l’ajuntament governat pel PP, “el valencià no és estrany per a nosaltres”, va explicar Jesús Verdú, ja que consideren el valencià un “patrimoni”.

Alberto Fabra distingeix ‘Botifarra’

Malgrat aquest desencadenament d’accions, la Generalitat Valenciana, governada en el 2013 pel PP, va distingir Pep Gimeno ‘Botifarra’ amb la medalla al mèrit cultural. Llavors, Alberto Fabra va lliurar el guardó a l’artista, de qui el govern valencià destacava ” la seua manera de cantar en valencià, que expressa autenticitat en el gest i valenciania en la substància”.

Allò més paradoxal és que el reconeixement que li va fer la Generalitat l’havia demanat qui era aleshores president de la Diputació de València i alcalde de Xàtiva, Alfonso Rus, com el mateix cantaor va explicar durant una entrevista en aquest diari. ‘Botifarra’ no volia aquella distinció i, de fet, així li ho va dir a Alfonso Rus, però aquest li va etzibar que si havia demanat al govern que es distingira el xativí era perquè des de la població de la Costera hi havia unanimitat política en aquest afer. “Perquè la comissió de govern de tots els partits del poble ho volen”, recordava Pep Gimeno.

Des d’aleshores, ‘Botifarrra’ ha patit altres intents de censurar concerts. En un espectacle que va fer a l’Horta Sud se’l va rebre amb pintades prèvies que deien: “Pep Botifarra, es busca per traïdor a la llengua i catalanista”. No obstant això, el concert es va fer, encara que, com va recordar el cantaor, se li va arribar a oferir protecció per la presència de “quatre ninots”.

Cesk Freixas: “Acte polític” i “manifestacions procatalanistes”

Dimarts, mentre el PP de Meliana acusava Compromís de “malbaratar” la caixa pública amb concerts de “catalanistes”, al sud del país el Partit Popular del Pinós demanava la suspensió del concert que farà el cantautor Cesk Freixas, divendres 22 de setembre al Teatre Auditori.

El Partit Popular del Pinós va demanar a la regidoria de Cultura de l’ajuntament –governat pel PSPV-PSOE– que no es faça l’actuació del cantant. A través d’un comunicat penjat a les xarxes socials expliquen que “la participació d’un membre de la CUP no és el cartell més idoni per a representar aquest poble”. Al respecte demanen explicacions sobre per què des de la regidoria de Cultura “es permet la imposició i ostentació del català en la nostra població amb actes lúdics relacionats precisament amb aquest tipus de manifestacions procatalanistes”.

Pau Alabajos i Cesk Freixas actuant en el Festivern. / FESTIVERN

En opinió dels populars, el fet que el govern de la Generalitat Valenciana “depenga en primera instància del suport de Compromís al PSPV-PSOE” fa que els socialistes de molts municipis “no estiguen lliures i se senten lligats per la imposició que Compromís fa del català, menystenint tot el que estiga relacionat amb el castellà, fins i tot amb el valencià, i mantenint el desvergonyiment de la pertinença als que ells anomenen Països Catalans”.

Per aquest motiu demanen “la suspensió d’immediat d’aquest acte polític pagat amb diners públics” i que el consistori assumisca les conseqüències “davant d’aquest acte d’irresponsabilitat política”.

“L’argument és lamentable”

No era la primera vegada que el cantautor es veia en una situació similar. Feia anys, reconeix, que no li passava, però Freixas ja havia patit peticions de censurar els seus concerts a Catalunya i al País Valencià durant l’època en què a la Generalitat governava el PP, “sobretot els concerts que feia amb el Pau Alabajos”, recorda. Això no obstant, d’aquest fet lamenta l’argument emprat pel col·lectiu dretà al Pinós, on “retreuen que jo siga i parle català”, és a dir, “és lamentable que parlar una llengua determinada siga motiu de censura”.

Fins a cert punt, Cesk Freixas encaixa amb certa esportivitat la demanda del PP: “Entenc que un concert meu puga provocar aquestes reaccions, perquè sóc independentista i d’esquerres i això es trasllada als concerts”, raona el cantautor. El concert, anunciat per a aquest divendres, es farà amb total normalitat perquè, entre altres motius, “he rebut el suport explícit de l’alcalde i la regidora de Cultura”, a més de les mostres de suport a les xarxes. Per això, en l’espectacle es podrà gaudir de les cançons del músic català, on també tindrà un lloc per a reivindicar la llibertat d’expressió i artística, explica a aquest diari.

Comparteix

Icona de pantalla completa