Diari La Veu del País Valencià
Insectes en barreta energètica, manillars de fusta per a bicis i altres empreses que finançarà Roig

Gabriel Vicedo va llegir que les proteïnes del futur eren els insectes i, per això, llançarà barretes energètiques amb insectes sota la marca Insectfit. El seu és un dels 16 nous projectes accelerats per Lanzadera, l’acceleradora d’empreses finançada per Juan Roig a la Marina de València i que enguany ha incrementat el seu pressupost un 30% fins als 9 milions d’euros.

Insectfit, formada per Vicedo i Alberto Mas, va entrar a l’acceleradora en juliol i en novembre començarà a fer tastos dels seus productes amb farina de grill i de cuc, principalment en barretes energètiques “molt altes en aminoàcids i vitamines”. Més endavant també produiran pasta i farines per a elaborar pastissos. “Ens adrecem a esportistes i a consumidors que es cuiden, i vendrem per Internet i a través de botigues de dietètica”, explica Vicedo a Diari La Veu.

L’aspiració de l’empresa emergent és ser referent a Espanya en aquesta mena de productes i començarà a vendre l’1 de gener, que és quan començarà a ser legal comercialitzar insectes com a aliment; en dos anys vendrà a la resta d’Europa. Insectfit fabrica en laboratoris d’Espanya, si bé l’objectiu és tindre instal·lacions pròpies en un futur. Vicedo reconeix que, al principi, als consumidors els “costa” assumir que estan menjant insectes. “Però quan els expliques que no s’estan menjant un insecte en ell mateix sinó que és farina, al final les carmanyoles que fem de coca de llanda amb farina de grill volen”, comenta.

Curro Galván ha impulsat Mooose, una empresa de components de bicicleta tallats en fusta. / DANIEL GARCIA-SALA.

Manillar inspirat en una banya d’ant

Una altra empresa de Lanzadera és Mooose, que ven components per a bicicleta tallats en fusta. “Sóc un friqui de les bicis, en tinc huit a casa i sempre m’ha agradat personalitzar-les”, relata a Diari La Veu Curro Galván, fundador de la companyia, que ha posat en el focus clients urbans que fan servir el velocípede per a oci i no per a competir. El primer producte és un manillar d’estètica fixie basat en les banyes d’un ant adult.

Aquesta setmana, a més, l’empresa llançarà un manillar per a bicicletes plegables per 50 euros. L’objectiu d’enguany, segons Galván, és generar les primeres vendes, validar el model de negoci i començar a vendre a l’estranger. “La cultura de la bicicleta està creixent al mercat nacional però hem de tindre pulmó fora”, argumenta. Quant als materials, Mooose utilitza productes biodegradables, com ara fustes autòctones i adhesius orgànics. Les capes de fusta aguanten la tensió “com un manillar d’alumini”, explica.

“La idea és fer un manillar elegant i responsable; jo faig el corvat i l’acabat a base de vidre i ganiveta i un robot fa el procés d’enmig”, apunta el fundador, que va elaborar el primer prototip mentre era becari a la Universitat Politècnica de València. De moment, Galván no té cap company en l’equip, però es planteja incorporar personal amb perfils de màrqueting.

Els fundadors de Journify, una aplicació per a compartir trajectes urbans de cotxe. / DANIEL GARCIA-SALA.

Un BlaBlaCar per a trajectes urbans

Ja en terreny 100% digital, Journify és una aplicació per a compartir cotxe a diari a la ciutat. Ignacio Zaballos, un dels socis fundadors de l’empresa, anava cada dia a la universitat des de Burjassot i gastava massa diners en gasolina. Així, va idear el servici, que posa en contacte conductors i passatgers per a reduir despeses. “Seria com BlaBlaCar però del dia a dia i urbà, a curta distància”, indica.

El negoci ve de cobrar una comissió del 10% per cada transacció i, “com més trajectes, més diners podrem guanyar”, afirma Zaballos. L’aplicació ja està disponible per a compartir trajectes a València i l’empresa ha tancat acords amb la Universitat de València, la Politècnica de València i l’escola de negocis Edem (impulsada també per Juan Roig) perquè realitzen màrqueting per correu electrònic amb els estudiants, el públic objectiu de Journify. Amb referents internacionals com ara la xilena A-Dedo, el propòsit de Journify és eixir al mercat estatal en desembre i acabar l’any amb un miler d’usuaris actius.

1 de cada 3 projectes moren

Javier Jiménez Marco, director general de Lanzadera, detalla que l’acceleradora ha impulsat 170 projectes emprenedors des que va arrancar fa cinc anys. La taxa de mortalitat de les start-up accelerades és d’un terç, mentre que les empreses que han reeixit han generat 220 llocs de treball. En algunes de les empreses participa el mateix Juan Roig com a accionista a través de la societat d’inversió Angels. És el cas de l’hotel paisatge Vivood, a la Vall de Guadalest, o la companyia de videojocs Codigames.

Els equips de les 18 noves empreses accelerades per Lanzadera, amb el director general, Javier Jiménez Marco. / DANIEL GARCIA-SALA.

Comparteix

Icona de pantalla completa