Diari La Veu del País Valencià
Milers de valencians defensen el referèndum i transmeten al poble català que o està sol

Milers de persones es van manifestar, aquest dimecres de vesprada, en diverses concentracions convocades arreu del País Valencià per a mostrar el seu rebuig a la macrooperació policial desenvolupada a Catalunya contra el referèndum i que s’ha saldat amb la detenció de 14 alts càrrecs de la Generalitat catalana. Les concentracions, convocades per Acció Cultural, van servir per a fer palés el “suport del País Valencià al poble de Catalunya” i a la convocatòria del referèndum del pròxim 1 d’octubre.

A València, la concentració (Fotogaleria) es va desenvolupar davant de la delegació del govern espanyol, al carrer Colom, on més d’un miler de persones van cridar consignes com “llibertat d’expressió”, “volem decidir”, “solidaritat amb el poble català” “independència” o “democràcia” i es va cantar la històrica cançó L’estaca, de Lluís Llach. La vicepresidenta d’Acció Cultural, Gemma Pasqual, va ser l’encarregada de llegir un manifest que ha instat els assistents a “no romandre quiets ni callats” davant l’actuació de l’Estat a Catalunya.

El manifest constata que “l’estat espanyol ha ultrapassat totes les línies vermelles imaginables trencat la legalitat i les normes més bàsiques de convivència democràtica a Catalunya”. El text es lamenta d’uns fets que fan “reviure els pitjors temps del totalitarisme patit fa dècades”.

Davant d’això, els convocants afirmen que no poden “romandre quiets ni callats”, perquè el problema no és “estar a favor o en contra d’un referèndum legítim”, sinó que “va de democràcia”. L’anul·lació de lleis, el blocatge de pàgines web, l’escorcoll de correus i la intervenció de cartells mereix per als redactors una condemna “enèrgica”.

També es pregunten “quina serà la pròxima i contra qui” i, en concret, quan “tocarà als valencians”. El manifest expressa la solidaritat “amb la ciutadania catalana, que pateix un setge injustificat”. El text convida a participar en les properes convocatòries. “Hui més que mai València, tot el País Valencià, està amb el poble de Catalunya. Hui més que mai vos diem no esteu sols”, conclou.

Partits i ciutats

La concentració va comptar amb la presència de diferents càrrecs polítics de l’esquerra. En la pancarta es va veure el president d’Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà, i entre els assistents hi havia els diputats de Compromís Fran Ferri, Josep Nadal i Jordi Juan, que van estar juntament amb la Coordinadora Nacional del Bloc, Àgueda Micó; el síndic de Podem, Antonio Estañ, que ha estat acompanyat per la diputada Fabiola Meco. Igualment, van voler fer costat a la convocatòria el secretari autonòmic de Medi Ambient i portaveu dels Verds, Julià Àlvaro, i el secretari autonòmic d’Inclusió, Alberto Ibàñez (Compromís).

A Alacant, la concentració va reunir més d’un centenar de persones mentre que, a Castelló, la xifra va estar al voltant dels dos centenars. A Alcoi, una altra de les ciutats on també hi havia prevista una concentració, una cinquantena de persones va mostrar la seua solidaritat amb el poble de Catalunya; una xifra molt semblant a la registrada a Pedreguer.

Comparteix

Icona de pantalla completa