Diari La Veu del País Valencià
Cebrián reconeix la duresa de les actuacions contra ‘Xylella fastidiosa’ però afirma que són mesures obligatòries

La consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha demanat no crear “alarma” social per la plaga de Xylella fastidiosa, que “ha vingut per a quedar-se” i que “no té cura”, al mateix temps que ha subratllat que el seu departament està fent “tot” el que està “en les seues mans” per a “acotar el brot”.

Cebrián ha assegurat que “tenim un bon pla de contingència” i que “hem actuat amb contundència, serietat i rigor des del primer moment, perquè aquesta és la millor forma de defendre el nostre sector agrari”. Tot i això, ha admés que algunes de les actuacions han sigut “dures” però que han sigut “l’única forma d’evitar l’expansió del bacteri”.

La consellera ha fet aquestes declaracions en una compareixença a les Corts per a informar sobre la situació d’aquesta plaga agrícola i les mesures que ha adoptat el seu departament per a fer-li front. A més, ha remarcat que és un bacteri “difícil d’identificar” per la seua similitud amb la sequera.

Cebrián ha apuntat que van tindre coneixement de la situació després de l’avís en desembre del 2016 per part d’un agricultor. D’aquesta manera, tècnics de sanitat vegetal van prendre mostres que van donar negatiu, però, després de tornar al juny, es va confirmar el positiu. A partir d’aquell moment, ha subratllat que van engegar les mesures que marca la llei espanyola de sanitat vegetal i la Unió Europea, que “són d’obligatori compliment”.

En aquest sentit, ha explicat que es va delimitar la zona demarcada en un radi de 10 quilòmetres del focus, es va realitzar un tractament fitosanitari en un radi de 150 metres del focus, es va procedir a l’arrencada dels arbres hostes en un radi 100 metres i van immobilitzar el material vegetal proper. “Açò no és una decisió de la Conselleria, sinó obligat per la llei de sanitat vegetal i la Unió Europea”, ha subratllat Cebrián.

Actualment al País Valencià hi ha detectats tres focus i 45 positius en plantacions d’ametler a la demarcació d’Alacant. Hi ha 19 hectàrees afectades i s’han hagut d’immobilitzar 42 vivers i centres de jardineria que estaven en la zona. Cebrián també ha explicat que s’han realitzat tractaments de fumigació en unes 225 hectàrees i destruccions d’arbres en 19 parcel·les en unes 11 hectàrees amb vora 500 ametlers destruïts.

Inversió contra la plaga

De cara al futur, la titular d’Agricultura demanarà que els propers Pressupostos Generals de l’Estat incrementen de forma “substancial” la partida per a sanitat vegetal i específicament l’assignació per a Xylella fastidiosa tant per a recerca i tractament com en previsió dels imports per a pagar les indemnitzacions als agricultors. Així mateix, la consellera ha subratllat que, per a poder afrontar el futur amb aquest bacteri que “està ací per a quedar-se”, cal fer un “esforç” per a “arribar a conviure” amb ella, com fan altres territoris afectats i com es fa amb altres plagues.

“En aquesta tasca i avanç cap al futur hem d’anar totes les administracions juntes”, ha puntualitzat Cebrián, qui ha avançat que ha traslladat al Ministeri d’Agricultura la necessitat que l’IVIA actue com a laboratori estatal de referència. “Necessitem investigar i conéixer més el bacteri, tindre informació sobre varietats resistents i formes de tractament i lluitar contra el vector perquè les recerques que hi ha són incipients”, ha subratllat.

També ha reclamat “més fons” per a sanitat vegetal perquè no es poden finançar noves actuacions “a costa del tractament d’altres plagues”. “Açò és una qüestió d’Estat. Nosaltres assumim la nostra competència en aplicació de la política de sanitat vegetal, però necessitem major suport institucional, mitjans tècnics i personal i ser capaços de, per via ministeri, traslladar a la Unió Europea les nostres preocupacions, inquietuds i necessitats”, ha insistit.

Comparteix

Icona de pantalla completa