Grau declararà com a investigat pel finançament irregular de les campanyes de Barberá

El jutge cita també la gerent del PP espanyol i un exgerent del PPVAL
/ València
21 setembre 2017 01:00h

El titular del jutjat d'Instrucció número 18 de València, que investiga el cas Imelsa i el seu derivat conegut com a Taula, ha citat a declarar com a investigat l'exvicealcalde de València, Alfonso Grau, en la peça relativa al finançament de les campanyes del PP de la capital valenciana de 2007 i 2011.

També han sigut citats com a investigats –abans imputats– l'exgerent del PP provincial de València, José Moscardó Úbeda, i l'actual gerent del PP espanyol, Carmen Navarro Fernández, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia (TSJ).

Grau declararà com a investigat pels delictes de suborn, malversació i delicte electoral el pròxim 6 d'octubre en relació amb el finançament de les campanyes populars de 2007 i 2011 a través de l'empresa Laterne. Els altres dos investigats estan citats per al dia 16 del mateix mes.

La interlocutòria, datada el 20 de setembre, es basa en un informe elaborat per la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, d'on es dedueix que l'administrador de Laterne, el ja desaparegut Vicente Sáez, i Alfonso Grau van acordar "utilitzar l'entramat empresarial" del primer per a "aconseguir l'objectiu de sufragar, de forma irregular, l'adquisició de béns i serveis de tercers".

Aquesta operativa es duia a terme, segons s'explica en la resolució, "amagant l'origen dels fons i simulant la imputació de despesa, impedint la seua fiscalització i permetent que se superara el sostre legal de despesa, sense reflex en la comptabilitat electoral".

La campanya municipal del 2007

Les quantitats que, segons la documentació aportada per l'UCO, s'haurien canalitzat "tant per a finançar com per a fer pagaments dels serveis encarregats a terceres empreses" figuren en una relació d'esdeveniments de la campanya electoral del 2007, juntament amb els seus imports.

En l'epígraf 'Cost Total Campanya' apareixen despeses per un total de 2.538.731 euros i, a continuació, es consignen altres quantitats d'entrades de diners assignades a certes persones jurídiques que són tractades com a 'Aportacions' per un total de 2.683.750 euros. No obstant açò, el magistrat ressalta que la despesa declarada en la comptabilitat electoral pel Partit Popular en aquelles eleccions, en tota la demarcació de València, va ascendir a la suma de 133.762 euros.

Una altra via d'entrada d'efectiu, per un import de fins a 620.000 o fins a 1.119.600 euros, segons diversos documents incorporats a la causa, provindria d'empreses suposadament implicades en la constitució d'una societat, Product Management Council S.L. (PMC), que va ser constituïda el 2007 però que "no va comptar amb treballadors", per la qual cosa "cal pensar raonablement que la seua destinació fóra el finançament de la campanya del 2007", apunta el jutge.

350.000 euros en bitllets de 500

Jesús Gordillo, assessor de Grau que va treballar per a Laterne, va manifestar en la seua declaració que l'exvicealcalde li va lliurar 350.000 euros en bitllets de 500 i li va donar instruccions per a arreplegar en una empresa un xec de 150.000. Aquestes quantitats, finalment, van servir presumptament per a dur a terme el pagament de les quantitats degudes a les diferents mercantils que haurien col·laborat en la campanya.

El jutge explica també que aquests fets serien constitutius d'un presumpte suborn, la responsabilitat penal del qual ja estaria prescrita, per la qual cosa els empresaris que haurien lliurat quantitats a Laterne queden exonerats i declararan, si s'escau, com a testimonis.

De fet, el magistrat argumenta que els nous fets arreplegats en l'informe policial i comesos abans de la reforma del Codi Penal del 2010 "no poden determinar la responsabilitat penal de cap persona jurídica", per la qual cosa, pels fets del 2007 "no pot investigar-se la responsabilitat penal de cap empresa, associació, fundació o partit polític".

Bárcenas, administrador únic el 2007

Així mateix, en l'escrit s'indica que les possibles responsabilitats penals per falsedat en la comptabilitat dels administradors electorals del 2007 estarien igualment prescrits. La persona que figura com a administrador únic de les candidatures en les municipals del 2007 és Luis Bárcenas. Per aquesta circumstància, en cas que es considerara procedent que preste declaració, ho faria en qualitat de testimoni.

No obstant això, aquesta conducta "podria entroncar amb els fets ja imputats del 2011" i, en conseqüència, l'exgerent del PP en la demarcació de València, José Moscardó, sí que ha de declarar per aquests fets en qualitat d'investigat.

next