Diari La Veu del País Valencià
La recuperació del Teatre Escalante es complica perquè no té llicència d’activitat

El futur del Teatre Escalante es complica cada dia que passà d’ençà que el 2016 la mítica sala del cor de València haguera de baixar la persiana a causa de les deficiències estructurals de l’edifici. En els últims mesos es va saber, arran d’un informe demanat per l’àrea de Patrimoni que gestiona el diputat José Ruíz, que la reforma que s’ha de realitzar per a subsanar els desperfectes del teatre ascendeix a més de sis milions d’euros. “Si de mi depenguera, recuperaria l’Escalante”, ha manifestat, aquest dijous, la diputada de Teatre, Rosa Pérez, durant la presentació de la temporada del Teatre Principal i Rialto, on la seua àrea ha establert un acord de col·laboració per a seguir coproduint amb l’Institut Valencià de Cultura. Això no obstant, l’opinió de la diputada és personal, ja que el futur de l’Escalante passa per una decisió col·legiada entre Patrimoni i Teatres, ha matisat Pérez.

En els últims dies, després de saber-se que Patrimoni treballa amb altres sales alternatives proposades per l’àrea que encapçala Rosa Pérez, per a traslladar la programació de l’Escalante de manera definitiva, els actors valencians van rellançar una petició a través d’una plataforma on demanen directament a Patrimoni que no s’aposte per una altra sala d’exhibició que no siga la del carrer de Landerer. Una de les alternatives que es veu amb bons ulls des de l’administració és l’espai Moma, que dirigia Carles Alfaro, com va informar aquest diari. Tanmateix, el sector professional veu que el projecte escènic –la programació, l’escola de teatre, etc.– i l’edifici són elements indivisibles als quals, com defensaven els actors, València no ha renunciat.

La visió dels actors és la mateixa que la de la Diputada, qui, preguntada per la premsa aquest dijous, ha reconegut que tant la programació com l’espai on s’ha realitzat històricament són elements que s’autoalimenten, ara bé, Rosa Pérez ha apuntat que el Teatre Escalante “és un projecte que va més enllà de l’edifici”. En aquesta percepció, molt té a veure el preu de la reforma, més de sis milions d’euros, una xifra que, segons han indicat els serveis jurídics de la Diputació, “no està clar que haja de pagar la Diputació”. Per això, s’està treballant des de Patrimoni en solucions perquè “ara estem buscant alternatives temporals, però busquem un lloc definitiu”, ha afegit Pérez.

A les dificultats econòmiques de recuperar l’Escalante cal afegir-ne una nova. “No sabem si ens donarien llicència d’obra perquè el teatre tampoc no té llicència d’activitat”, ha explicat la diputada. Davant la incertesa, Pérez ha insistit que mentre dure aquesta legislatura, la programació teatral que realitza la seua àrea continuarà i, per això, ha plantejat alternatives i “plans A, B o C, perquè l’Escalante ha de seguir”, ha conclós.

Comparteix

Icona de pantalla completa