Diari La Veu del País Valencià
À Punt fia part de la graella a les produccions fetes per Cultura

L’Institut Valencià de Cultura (IVC) tindrà un paper fonamental en la futura programació d’À Punt. Així ho arreplega el conveni que subscriuran la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC) i la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport per a col·laborar en matèria cultural, en política lingüística i en esports. L’acord, que està pendent d’aprovació per part de l’Advocacia de la Generalitat, inclou la compra de drets d’emissió per part de la CVMC de totes les produccions subvencionades per l’IVC. “Està tot molt avançant i esperem que reba el vistiplau molt prompte en el ple del Consell”, explica el director de l’IVC, Abel Guarinos, qui subratlla la bona disposició per part de la Conselleria i la direcció dels nous mitjans de comunicació valencians per prioritzar aquest material en la futura graella. Un conveni de què ja va començar a parlar-se amb la directora general de la televisió, Empar Marco, abans ja del nomenament dels directors adjunts de l’IVC al març –Marga Landete, en l’àrea de Música i Cultura Popular Valenciana; Roberto García, en la d’Arts Escèniques, i José Luis Moreno, en la d’Audiovisuals i Cinematografía–.

“Seria incomprensible que, en el nou espai televisiu públic, no es donara cabuda a tota la producció cultural que es produeix per valencians o en valencià des de l’Institut”, raona Guarinos. El responsable de l’IVC explica que la col·laboració va més enllà de les produccions audiovisuals, atés que À Punt podrà accedir a qualsevol dels productes que formen part de la seua programació cultural. “Que ningú pense que això suposarà una gran despesa per a la Corporació, ja que si parlem de produccions industrials, és a dir, aquelles que superen el milió d’euros, en són dos o tres i, pel que fa als documentals, serien al voltant d’una desena”, indica Guarinos. En aquest sentit, el director de l’IVC remarca que la direcció de la televisió coneix molt bé el que hi ha i el que s’està produint i, per tant, ja saben del material de què poden disposar.

“El conveni inclou la retransmissió, enregistrament i emissió de les activitats artístiques que tinguen especial valor documental o patrimonial”

Guarinos confia que, entre els primers productes que À Punt oferirà a l’audiència, es troben els subvencionats per l’Instut, atés l’esforç que s’està fent des de la institució per a prioritzar els treballs fets en la llengua pròpia. “El valencià està en l’ADN de l’IVC. Ho estem demostrant amb diferents iniciatives, com ara introduir en les bases de la convocatòria d’ajudes més punts per a les produccions en valencià o que incloguen valencians en la direcció, els guions o l’equip de repartiment”, indica Guarinos. Segons va anunciar el conseller de Cultura, Vicent Marzà, els cinc milions d’euros de l’IVC destinats a la promoció de projectes, principalment per a l’animació, la ficció i els documentals, es destinarien, per primera vegada en molt de temps, a produccions en valencià i ja va avançar que servirien per a nodrir la futura televisió.

Abel Guarinos: “El valencià està en l’ADN de l’IVC. I estem fent un gran esforç per a prioritzar els treballs en la nostra llengua”

Així mateix, Guarinos recorda que a l’IVC va ser “reubicats” 23 treballadors de l’extinta RTVV que han pogut continuar treballant en l’arxiu. “Sense ells s’haurien perdut 24 anys de gravacions de la nostra televisió. Un patrimoni audiovisual de valor incalculable que s’havia de digitalitzar per a no perdre part fonamental de la nostra història com a poble”, emfasitza el responsable de l’IVC, qui confia que aquest material, a llarg termini, puga ser custodiat en un “arxiu” de major rang. Pel que fa al futur d’aquest personal, Guarinos es mostra convençut que es quedarà treballant a l’IVC, ja que, si no, podria entendre’s com una subrogació d’empreses.

D’altra banda, el conveni firmat per la Conselleria i la CVMC inclou, per exemple, la retransmissió, enregistrament i emissió de les activitats artístiques que tinguen especial valor documental o patrimonial, así com les manifestacions de la cultura popular valenciana.

Comparteix

Icona de pantalla completa