Diari La Veu del País Valencià
27-S: rebel·lió dels repartidors de Deliveroo d’arreu d’Europa

El conflicte de la companyia de menjar a domicili Deliveroo amb part dels seus repartidors s’enquista. Els riders de València, Madrid i Barcelona convocaran concentracions el proper dimecres 27 de setembre, segons avancen a Diari La Veu, i no descarten tornar a la vaga per a millorar les seues condicions laborals. La mobilització coincidirà amb diverses vagues convocades per ciclomissatgers d’arreu d’Europa, coordinats a través de Deliver Union.

La convocatòria es durà a terme de forma simultània a Espanya, Alemanya, França, Regne Unit, Bèlgica, Suècia, Polònia, Itàlia i Bèlgica; atés que els repartidors dels nou països comparteixen reclamacions similars, com ara la percepció d’una retribució mínima per hora treballada o que la multinacional els subscriga una assegurança d’accidents. Dos peticions que topen amb la negativa de l’empresa que a Espanya dirigeix Diana Morato.

La situació dels ciclomissatgers de Deliveroo espanyols no ha millorat des que, en juny, protagonitzaren la primera vaga de l’Estat en una empresa de l’economia digital. La mercantil va implantar un nou contracte de treballadors autònoms econòmicament dependents (Trade) amb novetats, com ara la possibilitat de designar un missatger substitut en cas de no poder lliurar comandes. Les noves condicions, però, no satisfan part dels riders, que asseguren que són “falsos autònoms”.

Incentius inaccessibles

“La realitat és que elegeixen les nostres hores, no podem negociar el nostre sou i hi ha sancions quan agafem vacances”, explica Víctor Sánchez, que ha denunciat la companyia als tribunals per acomiadament nul després que el desconnectaren de l’aplicació sense que haguera baixat el seu rendiment. Aquest dijous, Deliveroo va declinar acudir a l’acte de conciliació convocat per a evitar anar a judici.

A hores d’ara, els ciclomissatgers de la multinacional a València continuen percebent 3,38 euros per comanda, IVA a banda, i com a màxim realitzen 75 comandes setmanals, sempre que accepten estar disponibles 40 hores per setmana, amb la qual cosa, en el millor dels casos, poden cobrar 253 euros. Si no reben comandes, no cobren.

Per a endolcir aquest sistema de pagament, Deliveroo oferia un incentiu de 200 euros als repartidors que arribaren a les 45 comandes setmanals, però, des de fa dos setmanes, ha pujat el requisit a 85 comandes, una fita que cap dels 35 riders de València ha aconseguit fins ara, segons fonts dels treballadors. “Els repartidors als quals donen vint hores no aplegaran mai”, comenta un empleat.

Comparteix

Icona de pantalla completa