Diari La Veu del País Valencià
Oltra insta Puigdemont a renunciar al referèndum de l’1-O

La portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha instat el govern català i l’executiu espanyol a seure’s a dialogar sense “apriorismes”. “No és bona solució que cadascú es mantinga en la seua posició inicial”, ha expressat aquest divendres en la roda de premsa del ple del Consell. En aquest sentit, la vicepresidenta de la Generalitat ha demanat al president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, que renuncie a la convocatòria del referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre i al president del govern espanyol a obrir noves vies de diàleg per a resoldre l’actual situació d'”enrocament”.

La vicepresidenta del Consell ha subratllat que es tracta d’una qüestió molt complexa i que el Tribunal Constitucional ja s’ha pronunciat de forma clara sobre la convocatòria del govern català. Oltra ha insistit que la postura de l’executiu valencià és molt clara des de fa mesos: diàleg i debat. “No és bona solució que cadascuna de les parts mantinga el seu posicionament inicial”, ha dit la la vicepresidenta alhora que ha instat els executius presidits per Mariano Rajoy i Carles Puidemont, respectivament, a “revisar les estratègies”. “Seria bo que feren dos passos enrere i s’assegueren a parlar i a arribar a un acord”, ha insistit. Així mateix, la vicepresidenta també ha manifestat que la situació ha arribat a un punt de gravetat en què no és possible plantejar la solució “en un debat parlamentari de tres hores, però tampoc actuant a la valenta”.

Fonts pròximes a l’equip de la vicepresidenta expliquen que Oltra s’ha referit única i exclusivament al referèndum convocat per a l’1 d’octubre i ha instat a les parts a seure, “com ha demanat en moltes ocasions”, per a buscar una solució dialogada al conflicte polític català.

En aquest sentit, la vicepresidenta ha subratllat la “preocupació” del Consell per la situació dels últims dies, tot i que ha matisat que la situació de Catalunya no ha sigut un tema tractat en la reunió de govern. Oltra ha recordat que el País Valencià és l’autonomia que més importa i exporta a Catalunya. “La Comunitat Valenciana se juga molt en aquesta situació. Calen solucions polítiques i dialogades”, ha dit. “No pareix –ha continuat– que la cosa vaja bé; cadascú està encabotat en el seu racó del ring”.

Això no obstant, la portaveu del Consell ha emfasitzat “la incapacitat” del govern espanyol per a solucionar els problemes. Així mateix, ha sostingut que “el pecat original” de tot va ser el recurs del PP contra l’Estatut català del 2006. “Ací està l’origen de tot”, ha dit. Des d’aquesta perspectiva, Oltra ha explicat que es veu “incapaç” d’explicar a “un senyor català de 67 anys per què alguns dels articles d’Andalusia són legals i l’Estatut català és il·legal”.

Comparteix

Icona de pantalla completa