Diari La Veu del País Valencià
L’Ajuntament de València inicia el canvi de les plaques de carrers amb nom franquista

L’Ajuntament de València ha iniciat a primera hora d’aquest dissabte la instal·lació de les plaques amb les noves denominacions de 51 carrers per a donar compliment a la Llei de Memòria Històrica. Aquesta intervenció va acompanyada de l’enviament de 20.000 cartes als veïns que viuen en eixes vies, on l’alcalde, Joan Ribó, els comunica els canvis i els afegeix informació al respecte.

La instal·lació de les noves plaques ha arrancat a partir de les 9 hores. Per a facilitar l’adaptació de tots els veïns i de les persones que treballen en els carrers, els antics noms es mantindran durant un any al costat de les noves denominacions, informa el consistori en un comunicat. A més, la pàgina web de l’Ajuntament inclourà a partir del pròxim dilluns un ‘bàner’ des d’on es podran descarregar les certificacions d’equivalència del canvi de denominació de via pública per als béns immobles afectats. Aquest enllaç també permetrà accedir a una certificació que identifica que el nom antic i la nova denominació corresponen al mateix carrer, així com a la nova certificació d’empadronament.

En el mateix apartat de la web municipal es podrà consultar la carta de l’alcalde; l’informe de la Universitat de València, que ha servit com a base per a prendre l’acord de modificació i que determina quines vies incomplien la Llei de Memòria Històrica; l’acord del canvi de denominacions, i el fullet que s’ha remès als veïns de les zones afectades.

“València ix de la il·legalitat”

“Per fi València deixa d’honrar, en els seus carrers i places, la dictadura franquista i ix de la il·legalitat en la qual l’havia sumit el Partit Popular en no respectar la llei de Memòria Històrica”, ha reivindicat la regidora de Cultura, Glòria Tello, en relació a la mesura. Sobre aquest tema, ha assenyalat que “fa molts anys que el Govern municipal hauria d’haver acabat amb aquesta anormalitat democràtica, però, afortunadament, el Govern de Joan Ribó, com en molts altres aspectes del dia a dia, ha retornat a la nostra ciutat al camí de la dignitat i el respecte a la llei”.

Tello ha recordat que l’actuació municipal s’ha basat en un informe de la Universitat de València com a òrgan consultiu oficial així com que complementa altres intervencions del Govern de la Nau per a “desvincular la nostra ciutat de l’exaltació al franquisme, com amb la retirada de distincions a persones relacionades amb la dictadura o la retirada de símbols que encara lluïen en diversos edificis de València”. “Vam sumar així un altre motiu per a sentir-nos molt orgullosos, més que mai, de la nostra ciutat”, ha manifestat.

Comparteix

Icona de pantalla completa