Diari La Veu del País Valencià
La Mostra Internacional de Cinema Educatiu presenta l’edició més internacional

La festa ‘Mig any de la MICE’ va donar ahir el tret d’eixida a la sisena edició de la MICE 2018 (Mostra Internacional de Cinema Educatiu) que tindrà lloc al febrer de 2018 amb el lema ‘From València to the world’. Tallers d’efectes especials i figures de cinema per a xiquets van ser el preàmbul als concerts dels grups “Joan Fus” i “Southfire” i de l’avanç d’algunes de les novetats que es podran veure en aquesta edició.

Josep Arbiol, director de la MICE, en una breu intervenció, va anunciar les dates del festival que, en aquesta edició, passarà de huit a quinze dies, del 10 al 24 de febrer del 2018, i que multiplica les seues seus. Sant Mateu serà la seu més al nord, passant per Castelló, Vila-real, Sagunt, l’Eliana, Bonrepòs i Mirambell, Aras de los Olmos, València, Benetússer, Benifaió, Sueca, La Font de la Figuera, Biar, Pedreguer, Dénia, Alacant i Callosa de Segura, com la seu més al sud de la comunitat. Setze seus a les quals se suma a l’estiu la MICE d’Estiu d’Estivella. Un gran salt quantitatiu, en opinió dels seus organitzadors, que esperen que multiplique els 17.000 espectadors de la passada edició i que continue posant la MICE com el festival amb més espectadors reals del territori valencià. L’obertura de la MICE es realitzarà, com en anys precedents, a la ciutat de València el dissabte 10 de febrer i, seguint la política de descentralització territorial, la cerimònia de cloenda tindrà lloc a Benifaió el dissabte 24 de febrer.

Arbiol no va revelar més coses i va instar els assistents a la presentació oficial de la Mostra que es farà a finals de novembre en un lloc fora de la ciutat de València que va deixar en l’aire amb divertit suspens i que “sorprendrà” els assistents.

Així, la MICE ha tancat ja un acord de col·laboració amb l’ambaixada de la República Txeca, que tindrà el dia 11 de febrer el seu dia gran a la ciutat de Castelló amb projeccions matinals de pel·lícules txeques al Teatre del Raval i amb un concert de l’Orquestra Simfònica de Castelló a l’Auditori de la capital de la Plana sota la direcció de Henrie Adams i amb la presència de l’ambaixadora txeca a Espanya, on s’interpretarà un programa de música clàssica txeca. A més, s’inaugurarà una exposició de disseny de joguines txeques dels anys seixanta patrocinada pel Centre Cultural Txec. Des de l’organització de la MICE recorden que les ambaixades es van iniciar en la segona edició amb la presència de Corea del Sud. “En aquests cinc anys aquests treballs conjunts han anat creixent en qualitat i quantitat i el 2018 la República Txeca ens obsequiarà amb moltes propostes de cinema, educació, cultura, turisme i infància durant els dies del festival”, expliquen. Així mateix, es va anunciar també que el nou premi honorífic a joves cineastes valencians que l’any passat va recaure en Javi Navarro, el 2018 serà concedit a Marisa Crespo i Moisés Romera de Projecta films.

“Com sempre, fem un gran exercici de filigrana i trencaclosques per a portar l’educació audiovisual i la cultura cinematogràfica a la major part del territori valencià”, explica Arbiol, qui emfasitza que l’objectiu del festival va més enllà del visionat de pel·lícules, ja que fa una aposta per l’escriptura d’imatges i la construcció de relats digitals entre els més joves com a element de comunicació. “No podem seguir amb el mateix llenguatge que en el Segle de les Llums i el tan gastat tòpic de “nadius” digitals està fent un mal favor a l’educació. Hem d’ensenyar els codis i la gramàtica que faran d’aquests suposats nadius digitals uns usuaris amb coneixements i capacitat crítica suficient per a desenvolupar un discurs coherent i democràtic”, expressa el director de la MICE.

El model de mostra educativa que va iniciar la MICE el 2012 està tenint moltes rèpliques per mig món, segons van destacar des del festival. Representants de la MICE van estar treballant i exposant les directrius de la MICE durant tot l’estiu en diferents fòrums educatius de Corea, Taiwan i Malàisia; aquest cap de setmana es presentarà la MICE a Istanbul i, en el mes d’octubre, Emirats Àrabs i Àustria acolliran sengles presentacions del mètode de treball, els valors, accions i objectius que fan de la MICE un esdeveniment avantguardista, nou i diferent així com amb gran impacte en l’educació i la cultura. “És molt esperançador saber que des de les nostres terres s’exporta excel·lència i nous camins a nivell internacional. From València to the world, com diu el lema de la futura edició”, assenyalen.

Col·laboració de la Conselleria i les Universitats

D’altra banda, el Servei de Formació del Professorat de la Conselleria d’Educació, Investigació Cultura i Esport entra directament en l’organització de l’apartat de formació del professorat en la MICE. Ja des del curs passat el Servei de Formació del Professorat ha donat suport a l’esdeveniment. Aquest any aquest suport es traduirà en un ampli ventall d’accions formatives sobre educomunicació abans, durant i posteriorment al festival, en una aposta clara de la Conselleria per la introducció del llenguatge audiovisual a l’aula.

Les seccions universitàries de festival comptaran amb el suport i coordinació de l’UJI de Castelló en la secció artística i d’Espai Cinema de la Facultat de Magisteri de la Universitat de València en la secció de Relats Digitals Educatius Universitaris que utilitzaran l’anglés, el francés, l’alemany, l’italià , el xinés i l’àrab com a llengües de producció. A la secció valenciana, els ‘Premis Sambori-Mice’ es realitzaran conjuntament amb la Fundació Sambori, com ve ja desenvolupant-se en els últims anys. Equips de talleristes finlandesos, alemanys, polonesos, txecs i grecs, entre d’altres, i conjuntament amb tallers locals realitzaran les seues accions en les désset seus al llarg del festival.

Festa amb polítics

A la festa del ‘Mig Any MICE’ van assistir més de 400 persones entre les quals van destacar la presidenta del Consell Escolar de la Comunitat Valenciana, Encarna Cuenca; la diputada a Corts Valencianes Isaura Navarro; la regidora de l’Ajuntament de València Sandra Gómez, i la secretària d’Educació del PSPV, Inmaculada Sánchez Velasco, entre d’altres. En paraules de Cuenca “aquesta serà una edició amb uns continguts molt interessants per al nostre sistema educatiu on les alfabetitzacions múltiples haurien de ser un punt clau en tot el que és ensenyament” . Per la seua banda, Isaura Navarro va comentar que “la cultura ha de començar a l’escola i ha de ser fonamental per a tota la vida”. Finalment, la regidora Sandra Gómez va declarar: “Aquesta mostra és molt important perquè ajuda a explorar altres àrees que potser en el món educatiu costa molt més tirar cap endavant. Cal seguir donant suport perquè aquest tipus d’iniciatives es mantinguen”.

Comparteix

Icona de pantalla completa