Diari La Veu del País Valencià
Les biblioteques recuperen les ajudes al foment de la lectura que el PP va retirar

Era l’any 2010. La greu crisi econòmica que recorria el planeta començava a deixar sentir els seus efectes sobre el territori valencià i les mesures d’urgència del Consell, presidit per Francisco Camps, per a tractar de pal·liar-les va deixar alguns sectors a punt de la desfeta total. És el cas de les ajudes per a les activitats del foment de la lectura en les biblioteques públiques, que quasi una dècada després recuperen uns diners que, en la majoria dels casos, són l’únic pressupost de què disposen per a aquestes iniciatives.

I és que la Conselleria d’Educació va anunciar ahir que tornava a convocar les subvencions per a la realització d’activitats de foment de la lectura en biblioteques i agències de lectura públiques de les entitats locals del País Valencià. A més, la recuperació d’aquesta línia de suport va acompanyada d’un augment de la dotació, ja que s’arriba als 100.000 euros, quan en l’última convocatòria que va fer el PP era de 73.008 euros. “Benvinguda i ben recuperada aquesta ajuda, ja que permetrà que nombroses biblioteques puguen reactivar aquesta part tant important que fan les biblioteques, atés que durant tot aquest temps no han disposat de cap pressupost”, expressa Alicia Sellés, presidenta del Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana.

“El 2010 el PP va publicar l’última convocatòria d’ajudes a activitats de foment de la lectura a les biblioteques per 73.008 euros”

Des del departament dirigir per Vicent Marzà, es va recordar que aquesta és una de les línies que formen part del Pla valencià del Llibre i la Lectura ‘Llegim, Llegim, Llegim’ pel que fa a les biblioteques. Uns espais que, com el mateix document detalla, són “un eix important en les accions de difusió i millora d’accés a la lectura i un dels pilars que sostenen el Pla”. Les ajudes anunciades ahir se sumen així a les convocatòries d’adquisició d’equipament i a la de compra de material bibliogràfic que han sigut convocades enguany i que estan pendent de resolució. Així per a l’adquisició de material bibliogràfic s’han destinat 574.000 euros, dels quals 25.000 euros són per a llot fundacional i 549.000 per a material bibliogràfic. La xifra suposa un augment d’un 67% respecte al pressupost de l’última convocatòria. De la seua banda, per a l’equipament de les biblioteques s’han consignat 100.000 euros, un 50% més que en la passada convocatòria. En total es destinaran 774.000 euros a les biblioteques públiques. D’altra banda, també s’han convocat les subvencions destinades a mancomunitats que presten serveis mancomunats d’arxiu al territori valencià, per un import de 50.000 euros.

Des d’aquesta perspectiva, Sellés constata la voluntat d’Educació per recuperar el terreny i el temps “perduts”. “Ens han manifestat la voluntat no sols de mantindre les ajudes per al 2018, sinó d’ampliar-les si hi ha possibilitat pressupostària. Sabem que no és fàcil traure els diners de baix de les pedres tal com està la situació financera de la Generalitat, però el compromís i la voluntat per millorar la situació són ferms”, expressa la presidenta del Col·legi.

Això no obstant, Sellés es mostra crítica amb alguns aspectes de la convocatòria, ja que sols podran sol·licitar aquestes subvencions totes les entitats locals valencianes titulars de centres de lectura públics municipals integrats en la Xarxa de Biblioteques Públiques, de què formen part 196. En total, però, distribuïdes al País Valencià hi ha 312 que es troben dintre de la Xarxa Electrònica de Lectura Pública Valenciana, és a dir, que poden tindre contacte electrònic entre elles, per exemple, per a compartir catàlegs o llibres electrònics. “Ens agradaria que les ajudes pogueren arribar a tots els centres que ho necessiten i que l’accés a la Xarxa fóra més accessible, ja que la ‘rigidesa’ de l’actual Llei de Biblioteques ho fa molt complicat”, critica Sellés, qui assenyala que és una de les qüestions que la subcomissió de biblioteques ha traslladat a la Comissió que forma part de la Mesa de la Cultura Valenciana.

“A Conselleria coneixen les nostres revindicacions que també passen per una modificació en la concessió de les ajudes”, apunta Sellés. En aquest sentit, el col·lectiu de bibliotecaris s’ha marcat entre els seus objectius que les ajudes arriben abans, és a dir, que puguen ser per a projectes i no sols per a iniciatives que ja s’estan fet. “S’obriria el ventall a municipis i entitats que ara no poden avançar els diners”, emfasitza. I és que, com subratlla Sellés, una de les premisses bàsiques del Col·legi ha de ser oferir a tots els usuaris “un servei de qualitat”, tot insistint en la necessitat d’augmentar el pressupost. Al respecte, des de la direcció de Biblioteques s’apunta que ja s’està estudiant quant i com s’augmentarà aquesta partida per als pròxims exercicis. “La Conselleria vol que aquest siga l’exercici de la recuperació del sector i no escatimarà cap esforç per a aconseguir-ho”, reblen.

Comparteix

Icona de pantalla completa