Diari La Veu del País Valencià
Oltra, sobre el referèndum: El més important no és la data sinó buscar una eixida dialogada perquè els catalans s’expressen

La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, ha considerat, aquest dilluns, preguntada per l”Assemblea per la fraternitat, la convivència i les llibertats’ convocada per Unidos Podemos a Saragossa i el referèndum d’independència a Catalunya, que “el més important és posar la paraula en el centre del debat polític” i, “a partir d’ací, facilitar i canalitzar una expressió dels ciutadans i ciutadanes” d’aquest territori. “El més important no és la data [del referèndum] sinó buscar una eixida dialogada que permeta que finalment els ciutadans i ciutadanes a Catalunya es puguen expressar”, ha apuntat Oltra, després d’assistir a València a la jornada ‘Construint el Nou Model Residencial de Persones Majors’.

A l’inici de la seua resposta, la també consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives s’ha referit a l’agressió patida aquest diumenge per la parlamentària de Podemos i presidenta de les Corts d’Aragó, Violeta Barba. “Desitge que la presidenta del Parlament aragonés tinga una millorança ràpida després de l’agressió que va patir, que em sembla absolutament condemnable”, ha assenyalat Mónica Oltra. Així, ha considerat d’una “gravetat extraordinària” el fet d’agredir ” una autoritat pública, com és la presidenta del Parlament aragonés”.

Després de manifestar la seua solidaritat amb Barba, Oltra ha manifestat que la proposta feta en l’assemblea de Saragossa respecte al referèndum català i la situació que es viu a Catalunya al voltant del referèndum “va en el sentit que el que s’ha de posar en el centre és la paraula”. Així, la vicepresidenta del Consell ha comentat que “hi ha hagut un gest molt important” per part del president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, “que ha dit que l’important no és la data”.

Mónica Oltra, que ha recordat que ella va apuntar també divendres passat aquesta idea quan va instar Puigdemont a renunciar al referèndum de l’1 d’octubre, ha subratllat respecte a la consulta i el procés català que “el més important no és la data sinó cercar una eixida dialogada que permeta que finalment els ciutadans i ciutadanes a Catalunya es puguen expressar”.

“Crec que és molt similar al que es va proposar a Saragossa i que és l’única via possible perquè, al final, en democràcia, les qüestions s’arreglen dialogant i permetent finalment una expressió pública de la gent, que en els països civilitzats es fa a través de les urnes”, ha asseverat Oltra.

“La diferència és un valor”

La vicepresidenta i coportaveu de Compromís, Mónica Oltra, ha indicat, aquest dilluns, respecte a les diferències en el si d’aquesta coalició sobre el referèndum d’independència a Catalunya, que “la diversitat d’opinions” és “un valor” i un “senyal d’identitat” d’aquesta formació. Oltra s’ha pronunciat així en ser preguntada per aquestes diferències i per les declaracions del president de les Corts Valencianes, Enric Morera, que va considerar respecte a la consulta catalana que la responsable autonòmica “no hauria de posicionar-se sobre un problema d’Estat” com a portaveu del Consell.

“En Compromís tenim un valor molt important i és que sempre hem viscut la diversitat com la capacitat de cadascú d’expressar allò que a cada moment creu que ha d’expressar”, ha manifestat la també consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, que ha instat a “posar en valor” aquest plantejament. Així, ha afirmat que la “diversitat d’opinions” és “un valor dins de Compromís” i el “senyal d’identitat” d’aquesta coalició, després d’assegurar que els membres d’aquesta formació política estan “acostumats a la llibertat”. “Açò és el que ens fa valuosos com a formació política. I açò també és el que els ciutadans i ciutadanes valoren en nosaltres, que no som una formació política en la qual un parla i els altres assenteixen”, ha assenyalat Mónica Oltra.

Comparteix

Icona de pantalla completa