Diari La Veu del País Valencià
Morera: ‘El CJC ha ignorat el dictamen del CVC i la llei de l’AVL’
RedactaVeu / València

El portaveu de Compromís en les Corts Valencianes, Enric Morera, considera que el Consell Jurídic Consultiu “ha optat per la via fàcil per a donar la raó al Consell, però ha caigut en una gran contradicció i, a més, ha demostrat no conéixer les lleis de la nostra autonomia. Cal tindre una miqueta més de memòria per a saber que les Corts Valencianes encarregaren el 17 de setembre de 1997 un dictamen al Consell Valencià de Cultura al voltant de la llengua i per acabar amb un conflicte lingüístic que sols la dreta ha aprofitat per traure rèdit electoral”. El dictamen es va fer públic un 13 de juliol de 1998 i el CVC va ser clar en el punt “sobre el nom, la naturalesa i la codificació del valencià”, deixant clar que: “El valencià, idioma històric i propi de la Comunitat Valenciana, forma part del sistema lingüístic que els corresponents Estatuts d’Autonomia dels territoris hispànics de l’antiga Corona d’Aragó reconeixen com a llengua pròpia”.

Segons ha recordat Morera, “eixa mateixa definició és l’emprada en la Llei de creació de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua 7/1998, on en el seu article 4 recull íntegrament la definició feta pel Consell Valencià de Cultura. Al diccionari normatiu, al remat, el que ha fet l’AVL és recollir el que diuen els altres estatuts d’autonomia sobre la denominació de la llengua pròpia dels seus territoris”.

El síndic de Compromís proposa que, per acabar amb un conflicte “estèril, artificial i aliè als problemes reals de la societat valenciana, el que cal és posar la definició que recull el dictamen del CVC i la llei de creació de l’AVL. També, cal recomanar als membres del CJC que consulten millor la legislació valenciana, que és prou clara i, a més, deixa clar que tot allò relacionat amb el valencià, és competència de l’Acadèmia, no del govern ni dels polítics”.

En opinió de Morera, “aquestos dies, el PP ha aconseguit el que volia, crear una gran cortina de fum i centrar l’atenció mediàtica i l’agenda política d’aquestos dies en parlar de la llengua i així no s’ha parlat de Gürtel, del finançament il·legal, del cas Nóos, de la visita del papa, de RTVV, del cas Blasco, de les compres de presidència o de la tremenda incapacitat del Consell per a generar confiança i posar fre a la greu situació de crisi i desocupació que patim les valencianes i valencians. Tot en un context polític en què el president de la Generalitat fuig de les Corts i de donar explicacions. Eixa és la trista realitat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa