Diari La Veu del País Valencià
Sanitat suma un nou front amb l’IVO en plena batalla contra les concessions sanitàries

L’Hospital de la Ribera, l’Hospital de la Marina… i ara també l’IVO. L’ofensiva de la Conselleria de Sanitat per a reduir el pes de les concessions sanitàries incorpora un nou actor, la fundació Instituto Valenciano de Oncología (IVO). Aquest dilluns el departament que dirigeix Carmen Montón va rebre la comunicació de la fundació en què demanava una pròrroga per a decidir si es presentava al concurs per a fer-se càrrec de l’assistencia oncològica de la Generalitat Valenciana.

La resposta de la consellera no es va fer esperar: va negar-se a modificar les condicions del contracte i va advertir l’IVO que la xarxa pública està “perfectament preparada” per a assumir tots els pacients. En paraules de Montón, el centre ha de decidir si prioritza el servici públic o si opta per un vessant “més empresarial”. No debades, el gerent de la Fundación IVO, l’exconseller popular Manuel Llombart, estudia l’expansió per Llatinoamèrica a la recerca del negoci que pot perdre en territori valencià.

El punt d’inflexió en la relació de l’IVO amb l’administració valenciana es va produir el cap d’any del 2016, quan va véncer el contracte que regulava la relació entre les dos parts. Fins llavors, els pacients de càncer valencians podien acudir lliurement a l’IVO per a tractar-se, a càrrec de la Generalitat, però des d’aquella data els metges només poden derivar pacients al centre privat si ho autoritza expressament la gerència del departament de salut corresponent.

Dubtes de l’Advocacia i la Intervenció de la Generalitat

En paral·lel, Sanitat va elaborar un nou contracte per a concertar l’assistència oncològica per 54 milions d’euros, amb la previsió que l’IVO es presentara. Tot i això, l’Advocacia i la Intervenció de la Generalitat van discrepar sobre la fórmula triada per al concert, en considerar que caldria un procediment de lliure concurrència en lloc de l’acció concertada. Aquests dubtes dels òrgans de control van fer que la fundació desistira de signar i sol·licitara deu dies per a prendre una decisió definitiva.

A més, Ribera Salud es planteja recórrer el contracte si s’arriba a signar, segons Levante-EMV. L’empresa que pilota Alberto de la Rosa a priori no competeix per assumir el concert d’assistència oncològica, de manera que l’amenaça del recurs s’emmarca en la guerra de la companyia contra la Conselleria de Sanitat per la pèrdua de la concessió de l’Hospital de la Ribera, que en abril del 2018 passarà a ser gestionat directament per la Generalitat si es compleixen els plans de Montón.

L’altre front en la batalla de Sanitat contra les concessions sanitàries és l’Hospital de la Marina, gestionat fins al 2023 per Marina Salud, empresa participada per DKV en un 65% i per Ribera Salud en un 35%. El Consell té decidit revertir la concessió abans que acabe la legislatura, una operació que pot tindre un cost proper als 60 milions d’euros, sense comptar la indemnització pel lucre cessant que hauria de percebre Marina Salud.

Comparteix

Icona de pantalla completa