Diari La Veu del País Valencià
Generalitat, València, Alacant i Castelló s’alien per a fer que la festa del 9 d’Octubre siga de tots els valencians

Nou dies de festa per a celebrar el 9 d’Octubre. Aquest és el pla que han consensuat la Generalitat i els ajuntaments de València, Alacant i Castelló de la Plana per a fer que la Diada del País Valencià siga una festa que s’estenga a tot el territori. Per primera vegada, el Consell i els principals ajuntaments del país faran una campanya promocional conjunta per a aquesta festivitat que inclou, no sols la cartelleria, sinó un seguit d’activitats a les tres ciutats.

Durant la presentació de la campanya i els cartells –un serà comú i altres tres adaptats a cadascuna de les ciutats–, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat la voluntat de traslladar, amb aquesta iniciativa conjunta, una “imatge d’unitat i cohesió” de tots els valencians necessària per a “no acceptar resignadament allò que no ens correspon”. Puig s’ha referit a la necessitat de fer un 9 d’Octubre “de festa al temps que de reivindicació” i en el qual tots els valencians “vagen en la mateixa direcció” per a fer front a l’infrafinançament, el deute històric i la manca d’inversions.

Puig ha dit que aquest 9 d’Octubre és “especial” perquè els valencians han de reivindicar-se “com allò que som i volem ser”. El president ha reconegut la “diversitat dels valencians” i la necessitat de “cosir adequadament el país dels valencians”. En aquest sentit, i parlant ja de la campanya conjunta amb els ajuntaments, Puig ha assenyalat que no tenia “cap sentit celebrar de manera descoordinada una festa que és de tots”.

9 dies d’actes i portes obertes

La directora general de Relacions Informatives, Marta Hortelano, ha sigut l’encarregada de presentar la campanya que durarà de l’1 al 9 d’octubre i per a la qual s’ha elaborat un programa d’activitats “que permet donar cabuda a totes les disciplines perquè tots els públics se senten representats”. Hortelano ha explicat que la imatge gràfica ha sigut dissenyada pels artistes Malota i Jordi Ferrándiz, que han explicat els detalls dels quatre cartells elaborats per a aquesta campanya.

Música, visites, foc i literatura

La programació, que comença el dia 1 d’octubre i es perllongarà fins al dia 9, consta de nombrosos actes de caire cultural.

El mateix dia 1 es reviurà una nova edició de 9 Palaus per al 9 d’Octubre. Durant tot el dia, els palaus de la Generalitat, Almirall (i els Banys), Borja, de la Batllia, del Marquès de l’Scala, dels Català de Valeriola, del Marqués de Malferit, dels Mercader i d’En Bou estaran oberts al públic, que els podrà visitar de forma lliure. Els qui no puguen visitar eixe dia els 9 palaus del 9 d’Octubre ho podran fer el següent cap de setmana, dies 7 i 8 d’octubre.

A més de les jornades de portes obertes, tots els matins de dilluns a divendres més de 3.000 xiquets de col·legis de primària de tot el País Valencià coneixeran el Palau per dins.

La programació inclourà cercaviles de bandes de música a Alacant, Castelló i València; una exposició al Palau de la Generalitat sobre la figura de l’escriptor valencià Vicente Blasco Ibáñez; actuacions de contacontes en el Menador Espai Cultural de Castelló; espectacles per a xiquets sobre el Tirant o el rei Jaume I; concerts de la Berklee, o l’actuació de Sole Giménez al Palau o de Dani Miquel al teatre Arniches d’Alacant, entre moltes altres activitats.

A més, durant el cap de setmana del 7 i del 8 d’octubre, els carrers i places dels voltants del Palau acolliran diferents actuacions musicals i teatrals a l’aire lliure, que tindran en la Nit Màgica el seu punt culminant, que inclourà la segona edició del videomapping, projectada sobre la façana de la torre vella del Palau, un correfocs pels carrers del centre històric a càrrec de Xarxa Teatre i els tradicionals castells de focs artificials, que ompliran el cel de color i llum tant a València, com a Castelló i Alacant, així com en nombrosos pobles i ciutats de tot el País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa