Diari La Veu del País Valencià
Com celebrar a València el Dia del Turisme sense eixir de la ciutat

T’agradaria viure com un turista a la teua ciutat? Aquesta és l’experiència que proposa el Patronat de Turisme València per a la jornada “dinàmica” amb què reivindica hui “el turista responsable”. La programació preparada per l’entitat englobarà totes les seues accions amb l’etiqueta #turistaresponsable i començarà amb una experiència gratuïta i destinada a tots els públics, que s’iniciarà a les 12 hores a la plaça de l’Ajuntament de València per a arreplegar als visitants que es traslladaran amb autobús fins a la instal·lació #visitcomarquesvalència, recentment habilitada a La Marina. Una vegada allí, els assistents coneixeran de primera mà la variada oferta turística de les comarques de tot el territori valencià, així com les principals claus que defineixen la campanya de turisme responsable i que València Turisme ha sintetitzat en un punt de lectura editat en valencià, castellà i anglés.

La visita es completarà amb un passeig en vela per la façana marítima de València amb degustació gastronòmica valenciana de la campanya Del Tros al Plat. València Turisme també ha programat una segona experiència en horari de vesprada, a partir de les 18 hores, amb eixida des de l’Ajuntament, que finalitzarà amb la posta de sol a bord d’un dels velers que s’han llogat per a l’ocasió.

La diputada de Turisme, Pilar Moncho, va animar ahir ciutadans i professionals a participar activament en la commemoració d’aquesta jornada i en el creixement del sector turístic “aportant compromís i qualitat a un dels actius claus de València”. Segons les indicacions del Patronat de Turisme, ser un turista responsable suposa “triar el transport adequat, fer ús d’allotjaments responsables, no malgastar energies, contribuir amb l’economia local, minimitzar la generació de residus, mostrar consideració cap a la població local, respectar la naturalesa i utilitzar les noves tecnologies de la informació per a contribuir a la sostenibilitat del turisme”.

Monuments i museus municipals gratuïts a València

Turisme València també organitza activitats a València amb motiu del Dia Mundial del Turisme. Amb l’objectiu de fomentar la sensibilització dels actors turístics valencians respecte a la importància del turisme, així com el seu valor social, cultural i econòmic, la Fundació va explicar que vol apropar alguns dels recursos turístics de la ciutat –gastronomia, cultura, natura…– mitjançant activitats que es duran a terme al llarg del dia per diversos punts de la ciutat.

Les activitats inclouran visites guiades gratuïtes pel centre històric, pel barri del Cabanyal i pels Poblats Marítims, a més del tour faller i una visita guiada triatló, un recorregut turístic per la ciutat que combina trajectes a peu, en bicicleta i en autobús. A més, es podrà disfrutar de l’oferta 2×1 València Tourist Card 7 dies. D’altra banda, per a potenciar la cultura de l’arròs s’ha organitzat una visita guiada per l’Albufera, en bicicleta i després en barca, amb el tallers d”Aprén a cuinar paella’.

A més, tots els museus i els monuments municipals seran gratuïts i el centre d’art contemporani Bombas Gens i la galeria Ana Serratosa Arte organitzaran visites guiades gratuïtes en horaris especials, que es poden consultar a les oficines de turisme i a la web de Turisme València, amb els horaris i recorreguts de totes les activitats. La Plaça de la Verge acollirà un espectacle de balls regionals i música tradicional valenciana, a més de degustacions d’orxata.

Un bus arreplegarà a les 12 hores, a la plaça de l’Ajuntament, els ciutadans que vulguen apropar-se a la instal·lació #visitcomarquesvalència de la Marina de València. / VALÈNCIA TURISME.

La regidora de Promoció Econòmica i Turisme, Sandra Gómez, va qualificar de fonamental que els actors turístics contribuïsquen “a fomentar el caràcter acollidor i hospitalari” contribuint a un turisme responsable i respectuós. “Volem impulsar els valors positius del turisme i fer d’aquesta activitat una eina de desenvolupament econòmic, social i mediambiental, posant-nos a l’avantguarda de la gestió turística de les destinacions urbanes”, va explicar.

Rutes cicloturístiques i observacions d’aus a la resta del territori

L’Agència Valenciana del Turisme (AVT) ofereix activitats al conjunt del territori fins al proper dissabte, canalitzades a través de les oficines de la Xarxa Tourist Info, dins de la campanya Sigues turista a la teua ciutat. Turisme som tots, tot és turisme. Entre les propostes previstes, destaquen visites a museus, rutes cicloturístiques, jornades de sensibilització o activitats d’observació d’aus en parcs naturals. Totes les visites són gratuïtes o a preus populars.

El programa es difon al portal turístic de la Generalitat i es dinamitza a través de les xarxes socials turístiques de l’AVT. El secretari autonòmic, Francesc Colomer, va destacar l’oferta “molt diversa” i l'”enorme capacitat d’atracció durant tot l’any i al llarg de tota la Comunitat Valenciana”. En aquest sentit, ha insistit que el turisme “importa” al Consell, que centrarà tots els esforços en “el que és accessible, sense fronteres, el que respecta el medi ambient i millora el món”.

Colomer va destacar que l’AVT ha posat “especial èmfasi a impulsar el turisme sostenible” i ha ressaltat que el lema que vol difondre l’organisme que dirigeix és “viatja, disfruta, respecta” perquè, viatgen on viatgen, els turistes han de “respectar l’entorn, la cultura i la identitat dels seus amfitrions”.

Comparteix

Icona de pantalla completa