Diari La Veu del País Valencià
Sagunt convoca tres jornades de voluntariat per a protegir les dunes d’Almardà

L’Ajuntament de Sagunt ha programat aquesta tardor una sèrie d’accions encaminades a conservar i a protegir els valors naturals de les dunes presents en les seues platges. Així, La Colla Verda, el projecte de voluntariat ambiental del consistori, i Acció Ecologista-Agró han organitzat una campanya d’activitats en la platja d’Almardà consistents en tres jornades de voluntariat en les dunes o muntanyars presents en aquest racó del litoral valencià. La primera d’aquestes iniciatives es durà a terme aquest pròxim dissabte, dia 30 de setembre, i consistirà en la neteja de l’entorn natural, mentre que a l’octubre i al novembre es realitzaran dos plantacions de flora dunar, accions amb les quals es pretén conservar la naturalesa de la platja d’Almardà.

La jornada de neteja es realitzarà després de la massificació de turistes de l’estiu que provoca, segons l’entitat ecologista, que s’acumulen puntes de cigarrets, plàstics i altres residus en les dunes. A més, la jornada s’aprofitarà per a eliminar vegetació exòtica invasora, com per exemple el curatall.

Ja a l’octubre i al novembre, la Colla Verda té previst organitzar dos jornades de plantacions de flora dunar. En concret serà els dies 28 d’octubre i 25 de novembre. Amb aquestes dos accions es pretén augmentar la biodiversitat dels muntanyars i consolidar el seu sistema dunar, “que actualment representa una de les poques defenses que té la nostra franja costanera contra l’erosió litoral”, segons el promotors d’aquestes iniciatives, que comptaran amb la col·laboració del CIEF, el Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal de la Generalitat Valenciana. Precisament, Agró ha anunciat que posarà en marxa, pròximament, amb aquesta entitat, un projecte pilot de restauració d’ecosistemes dunars.

Els coneguts com muntanyars d’Almardà representen, segons fonts municipals i d’Agró, “un dels ecosistemes dunars millor conservats del litoral valencià” en què estan presents gran quantitat d’espècies de flora que només creixen en les platges, al temps que constitueixen xicotets “tresors naturals” que cal conservar i protegir. Entre aquestos figuren el lliri de mar, l’herba dels conills, el cascall marí, l’herba de la plata, el violer de mar o el borró, entre d’altres.

Comparteix

Icona de pantalla completa