Diari La Veu del País Valencià
El Centre del Carme es converteix en epicentre de la defensa animalista

La plataforma ‘Valencia Capital Animal’, formada per activistes culturals en defensa dels drets dels animals, va presentar ahir el major esdeveniment d’activisme cultural contra el maltractament animal a València. L’esdeveniment reuneix, del 27 de setembre del 2017 al 7 de gener del 2018, al Centre del Carme Cultura Contemporània, 148 artistes i activistes i un total de 873 obres d’art. A més, inclou múltiples activitats, com ara una trobada de pensament, conferències, projeccions, tallers didàctics, una fira vegana i moltes iniciatives més que pretenen “fer reflexionar” el públic i mostrar les problemàtiques a què estan subjectes els animals, així com les solucions possibles o reals que sorgeixen de l’àmbit social.

Capital Animal és un esdeveniment que es va fundar i que es va realitzar per primera vegada a Madrid l’any 2016, de la mà de les periodistes Ruth Toledano i Concha López, juntament amb el comissari d’art Rafael Doctor, qui durant la presentació a València va valorar l’esforç del Consorci de Museus per cedir l’espai i haver col·laborat amb una dotació de 30.000 euros per a mostrar “un crit desesperat” que reclama tindre una millor relació “amb els nostres germans”.

Doctor, que hui pronuncia la conferència ‘Art, cultura i activisme’ i a la qual s’uniran posteriorment, en taula redona, Jorge López, comissari de la mostra; Verónica Perales, professora de Belles Arts de la Universitat de Múrcia, i José Luis Pérez Pont, director del Consorci de Museus, va deixar molt clar que el maltractament dels animals va més enllà d’on estan posats els focus mediàtics, com ara la tauromàquia, de la qual va dir que es tracta de “la vergonya més extrema” que podem sentir com a éssers humans en ple segle XXI. “És incomprensible que encara puga sobreviure”, va denunciar, alhora que va assenyalar també els zoos com a “espais d’esclavitut”. Va parlar també de l’experimentació amb animals, i les condicions de vida d’alguns animals, com ara les gallines, la indústria càrnica i les carreres de cavalls, entre algunes de les pràctiques de maltractament que són “tolerades” per la majoria de la societat.

Rafa Doctor: “Hem deixat de ser humans per a convertir-nos en déus. La societat té una mirada piramidal de les relacions i nosaltres proposem el cercle com a figura que ens situa en el mateix plànol”

El Carme, obert als animals

“Hem deixat de ser humans per a convertir-nos en deus. Tenim una mirada piramidal de les relacions i el que nosaltres proposem és el cercle com a base de tot, ja que ens situa al mateix plànol”, va expressar conscient de la dificultat de conscienciar la societat del “maltractament històric i sistemàtic” a què sotmet els animals. “Sabem que la nostra és una lluita contra el vent però no podem deixar de lluitar”, va dir, alhora que va traslladar a Pérez Pont un repte que sí que va ser assumit en l’edició anterior a Madrid. “Estaria molt bé que els visitants pogueren assistir a tots els actes programats i a veure l’exposició acompanyats dels seus animals. A Madrid es va fer i no hi va haver cap incidència”, va convidar, tot emfasitzant que iniciatives com aquesta solen tindre una resposta molt positiva de la gent del barri, ja que acaba fent dels espais públics casa seua.

Els organitzadors han traslladat al Consorci de Museus el repte d’obrir les instal·lacions als animals durant la celebració de l’esdeveniment

De la seua banda, la comissària de Valencia Capital Animal, Ángela Molina, va destacar les dificultats –per l’escassessa de temps– de muntar una exposició en un espai que abraça mil metres quadrats. “Era tot un desafiament omplir les sales Ferreres i Goerlich, però ho hem aconseguit, i a més de forma desinteressada per part dels artistes i organitzacions que han volgut col·laborar”, va dir. Molina, també fundadora de Valencia Capital Animal, va subratllar la “personalitat pròpia” de la mostra, atés no arriba al 8% de les obres que també es van exhibir a Madrid. “Primerament, volíem que els artistes valencians tingueren la màxima representativitat possible. I, després, també teníem molt clar que no volíem repetir l’exposició; l’objectiu ha de ser que cada ciutat tinga el seu Capital Animal, amb un discurs propi i noves aportacions”, va explicar Molina, que durant anys va ser la responsable de la Sala Parpalló i que es troba “enormement satisfeta del regal” que suposa poder disposar durant tres mesos d’un espai com el Centre del Carme.

Valencia Capital Animal vol tindre una personalitat pròpia i, per això, presenta una majoria d’obres d’artistes valencians / DIARI LA VEU

A més, Molina va convidar a participar massivament en el projecte per a canviar la “visió antropocèntrica” perquè, com va assenyalar, “cada minut que passa estan morint de manera violenta, trista, en soledat, amb una por insoportable, milers d’animals a Espanya. Tots ells són responsabilitat nostra. Per aquesta raó existeix aquest projecte i, per això, ens hem unit, perquè els artistes, intel·lectuals, científics, músics, dissenyadors, el món de la cultura en general pensa el món i el transforma”.

Imatges “difícils”

El material que exhibeixen les quatres mostres que comparteixen les sales Ferreres i Goerlich: una dedicada a Paco Català, premi València Capital Animal; l’exposició inèdita ‘Antitauromaquias’, de l’artista Andrés Rábago, ‘El Roto’, i dues exposicions col·lectives, ‘Animal’ i ‘Vides il·lustrades’, contenen imatges molt dures. “Són imatges difícils, però no fem ficció és la realitat”, va destacar el comissari Jorge López, tot advertint que no es tractava d’una simple mostra d’expressió artística. “És una exposició sobre una problemàtica, amb un discurs humà perquè hem d’adoptar una posició política enfront dels animals, ja que ens estem aprofitant d’ells”, va dir.

Jorge López: “No és una simple mostra d’expressió artística, és una exposició sobre una problemàtica amb un discurs humà”

En aquest sentit, la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga va assumir el paper que té la cultura i el pensament per a abordar aquesta problemàtica, alhora que va recordar que al Carme s’ha fet una gran aposta per l’educació. “I aquesta és la principal ferramenta que tenim per a guanyar en aquesta causa”, va dir. Així mateix, Amoraga va destacar el canvi que s’ha produït en les institucions valencianes pel que fa la defensa dels animals i va recordar a la regidora de Cultura i Benestar Animal, Glòria Tello, “qui estarà igualment satisfeta no sols amb la mostra, sinó amb l’esdeveniment”. “Hem d’aprofundir en els canvis polítics perquè la bretxa entre animalistes i no animalistes siga més estreta”, va reblar.

Els comissaris de la mostra, amb el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont; la directora general de Cultura, Carmen Amoraga, i alguns dels artistes que exhibeixen la seua obra al Carme Centre de Cultura Contemporània. / GENERALITAT VALENCIANA

Fira Animalista al jardí del Túria

Cal recordar que, aquest diumenge, 1 d’octubre, el jardí del Túria acollirà una nova edició de la Fira Animalista, una cita organitzada per la Regidoria de Benestar Animal de l’Ajuntament per a commemorar que el pròxim dia 4 serà el Dia Mundial dels Animals. En la Fira Animalista hi haurà tot un seguit d’activitats organitzades per la Regidoria. A més, també hi participaran desenes d’entitats que donaran a conéixer el treball que desenvolupen diàriament en la defensa i protecció dels animals al nostre territori.

“La Fira Animalista és una gran oportunitat per a acostar la ciutadania al treball permanent que des de l’Ajuntament i des de moltes associacions es fa pel benestar dels animals”, va dir Tello durant la presentació de la jornada, tot recordant que aquesta cita serà la tercera d’aquest tipus des que València compta amb una Regidoria de Benestar Animal. “Reforçarem la tasca de conscienciació també entre els més menuts i les més menudes i facilitarem informació sobre l’adopció d’animals”, va explicar Tello.

Comparteix

Icona de pantalla completa