Diari La Veu del País Valencià
El TSJC ordena a la policia impedir l’obertura de col·legis electorals i dels centres de recompte de vots

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ordenat als Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Civil i la policia espanyola que “impedisquen, fins a l’1 d’octubre, la utilització de locals o edificis públics per a la preparació de la celebració del referèndum” i que, el mateix diumenge, “impedisquen la seua obertura, procedint, en el seu cas, al tancament de tots aquells que s’hagueren arribat a obrir”. Igualment, també ordena impedir l’activitat o obertura dels establiments públics que s’usen com a infraestructura logística o de càlcul, com ara els centres de processament, recepció, recompte i gestió de vots. Amb aquesta ordre, la magistrada que instrueix la causa contra el govern català dóna cobertura judicial a la instrucció feta aquest dimarts per la fiscalia, a qui ordena, a més, que cesse qualsevol “diligència, actuació i instrucció” que realitzara en relació a aquests fets.

En una interlocutòria de cinc pàgines, la magistrada Mercedes Armas afirma que “els esdeveniments de les últimes setmanes han evidenciat una clara inobservància no només dels pronunciaments suspensius del Tribunal Constitucional sinó de les resolucions dictades per aquesta instructora per a bloquejar diverses webs del Govern”. “Aquestes cauteles han estat burlades mitjançant la creació per part del Govern d’altres dominis a la xarxa” per a indicar a la ciutadania com i on votar, “subratllant en tot moment que la consulta se celebrarà”.

“Amb aquesta tessitura es fa del tot previsible que aquesta actitud renuent al compliment dels pronunciaments constitucionals es materialitze finalment en una jornada en què els querellats, des de la seua posició al Govern, faciliten tots els mitjans al seu abast per a la definitiva consecució del referèndum, amb clara vulneració de les determinacions del Tribunal Constitucional”, afirma la interlocutòria. Per això, justifica, cal adoptar “totes les mesures que impedisquen la consecució del referèndum, sense afectar la normal convivència ciutadana, a més de garantir que la resta de les administracions amb seu a Catalunya no es veuen afectades per les decisions o actes dels querellats del Govern”.

Aquesta intenció és la que fa servir per a argumentar que fins l’1 d’octubre “s’impedisca la utilització de locals o d’edificis públics o d’aquells on es preste algun servei públic per a la preparació de la celebració del referèndum, sense que això supose interferir en el funcionament normal dels locals”. “A partir de diumenge s’impedirà la seua obertura, es produirà al tancament de tots els que s’hagueren arribat a obrir i es requisarà tot el material que estiguera en disposició d’introduir-se o estiguera dins dels locals o edificis, incloent els ordinadors”, afegeix.

En el cas que els actes de preparació es feren en edificis amb instal·lacions compartides de serveis públics en funcionament, “es procedirà únicament al tancament d’aquelles dependències en què es feren actes de preparació o s’anara a celebrar la votació, vigilant que no es vegen afectades la resta de dependències en els quals s’hagen de seguir prestant els serveis que els siguen propis”.

Respecte a qui ha d’efectuar aquests precintes i decomisos, la magistrada apel·la a la Llei de Forces i Cossos de Seguretat i diu que la situació de diumenge “aconsella unir les forces dels diversos cossos policials, que hauran d’actuar conjuntament” per a complir el que la magistrada ordena, col·laborant i auxiliant-se mútuament per a “fer possible l’estricte compliment” d’aquestes ordres. A banda de Mossos, Guàrdia Civil i policia espanyola, la magistrada diu que quan, els llocs i circumstàncies ho aconsellen, es comptarà amb el suport de les policies locals. A la vegada, els cossos policials “comptaran amb el suport i assessorament del Gabinet de Coordinació i Estudis de la Secretaria d’Estat de Seguretat”, liderat per Diego Pérez de los Cobos, que exercirà una funció de “coordinació i supervisió de l’actuació” dels cossos de seguretat estatals i de “col·laboració” amb les policies autonòmiques i les policies locals.

Per últim, la magistrada ordena a la fiscalia “cessar en les diligències, actuacions i instruccions que fins el moment estiguera substanciant en relació amb aquests fets”, tal com indica la Llei d’Enjudiciament Criminal quan uns fets ja estan en mans d’un jutge.

Aquesta interlocutòria pot ser recorreguda, però el recurs no en suspén l’execució.

Comparteix

Icona de pantalla completa