Diari La Veu del País Valencià
Cebrián defensa la necessitat del suport científic en el control i eradicació de la Xylella

La consellera d’Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha expressat la “necessitat” i la “importància” del suport científic i tècnic en una matèria tan complexa, diversa i variable com és la sanitat vegetal i, específicament, en tot allò relacionat amb el control, l’eradicació i la prevenció de la Xylella Fastidiosa.

“Un coneixement científic”, ha afegit, “que ha de contemplar-se des d’una perspectiva que sobrepasse l’àmbit autonòmic o estatal, perquè és essencial que les regions i països que tenim presència de Xylella en els nostres camps posem en comú tot el que sabem sobre aquest bacteri, les malalties que causa i com actuar per a poder acabar amb ell”.

Cebrián s’ha manifestat en aquests termes durant la inauguració del Simposi sobre la ‘Situació Actual i Perspectives de les Malalties Causades per Xylella Fastidiosa en la Conca Mediterrània’, organitzat pel Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA) i en el qual participen experts en aquesta matèria procedents de diferents centres espanyols, italians i nord-americans.

La consellera ha destacat l'”important esforç” que s’està duent a terme des de la Generalitat en matèria de prospeccions, mostratges, anàlisis i eradicació de Xylella. En aquest sentit, Cebrián ha assenyalat que s’està aplicant en tot moment la normativa europea, la nacional i l’autonòmica: “Sabem que les mesures d’eradicació són dures, difícils i doloroses per a tots, inclosa l’administració, però tenim la responsabilitat de fer tot el que estiga en la nostra mà per a intentar que el bacteri no isca de la zona actual i per a reduir al màxim el risc de contagi a altres zones i altres cultius”.

La consellera ha explicat que, més enllà del compliment de la normativa, que dóna suport a les actuacions, “necessitem saber més sobre el comportament del vector, sobre les mesures de prevenció davant del contagi del bacteri, sobre factors ambientals, agronòmics o, fins i tot, socials que influeixen o poden influir en el grau d’afecció i de dispersió. És per açò que considerem que la investigació és l’eix principal per a poder acabar amb la Xylella”.

“Necessitem coneixement per a afrontar el futur al costat del sector agrari”, ha assenyalat, “recuperant aquestes explotacions que s’han vist afectades per l’aparició de la Xylella, perquè també és la nostra obligació donar esperança als agricultors del nostre territori, perquè no podem oblidar que darrere de cada ametler, de cada olivera o de cada planta afectada hi ha persones, anys d’esforç, històries familiars, paisatge humà i un sector econòmic que estimem i que volem defensar per sobre de tot”.

Comparteix

Icona de pantalla completa