Diari La Veu del País Valencià
Jorge Rodríguez, a un diputat del PP: El nom del meu poble és Ontinyent i no ‘Onteniente’; no té traducció

El president de la Diputació de València, Jorge Rodriguez, ha corregit el diputat del PPCV i exalcalde de Requena, Javier Berasaluce, per haver-se referit a Ontinyent com a ‘Onteniente’. L’escena s’ha produït al ple de la institució provincial quan el polític popular estava fent esment a un conveni de l’empresa Egevasa relacionat amb la ciutat de la Vall d’Albaida.

Jorge Rodríguez, que també és alcalde d’Ontinyent, li ha puntualitzat: “El nom del meu poble en valencià i en castellà és Ontinyent. No té traducció. Com Burjassot no es tradueix per ‘Burjasote’. O Requena, en valencià, no és ‘Requén’. Vosté té la mania de dirl-li ‘Onteniente'”.

Berasaluce s’ha sorprés per aquesta informació i ha al·legat que porta “tota la vida dient ‘Onteniente'”. El diputat de Requena ha preguntat que això “des de quan” és així. Rodríguez li ha respost que Ontinyent és l’únic nom oficial des dels anys 80. Berasaluce ha acceptat l’apreciació de l’alcalde d’Ontinyent: “Ho respectarem i direm Ontinyent, tot i que per a mi és ‘Onteniente’.

En castellà “per educació”

Javier Berasaluce ja ha protagonitzat diferents anècdotes lingüístiques als plens de la Diputació de València. Al juliol del 2016 va demanar al diputat Xavier Rius que li parlara en castellà perquè ni sap ni entén el valencià. “M’ha costat seguir el seu discurs de quinze minuts”, va dir adreçant-se al diputat de Compromís. “Perquè ni sé ni entenc el valencià. Per a això està l’educació. Per a què serveix el valencià més enllà de la Comunitat Valenciana?”, es va preguntar abans de concloure que preferia “saber anglès”.

Comparteix

Icona de pantalla completa