Diari La Veu del País Valencià
Les universitats exigeixen respecte científic a la definició de ‘valencià’
ACN / València

El portaveu dels rectors valencians i rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent, ha recordat a la Generalitat Valenciana que “estem construint la societat del coneixement i no es pot anar en contra del coneixement, perquè seria tornar a èpoques de foscor i ignorància”.

Els rectors han fet públic aquest suport a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua després que la seua definició de valencià haja estat considerada com no ajustada a l’Estatut per part del Consell Jurídic Consultiu.

En aquest sentit, els rectors coincideixen en les declaracions que ha fet el secretari del Consell Valencià de Cultura, Jesús Huguet, qui va destacar que “la ciència, la investigació i la cultura han d’estar per damunt de discussions purament partidàries”.



Per als màxims representants dels campus valencians, “el conflicte que s’ha generat és totalment artificial i estèril, ja que la posició científica és unànime en aquest sentit”. A més, els rectors han destacat que aquesta visió dels filòlegs està fins i tot avalada per la Justícia, com reconeixen diferents sentències del Tribunal Superior de Justícia valencià (TSJ), el Tribunal Suprem i fins i tot el Tribunal Constitucional, on es reitera que el valencià i el català són la mateixa llengua. 



Al respecte, els rectors consideren que la Generalitat està a punt d’eixir de la Constitució en el tema de la llengua, en no acceptar la jurisprudència del màxim tribunal.

Els rectors demanen un canvi de posicionament del Consell de la Generalitat Valenciana “coherent amb els postulats de la ciència i que no s’alimenten més polèmiques que no fan sinó afeblir la llengua pròpia de tots els valencians i valencianes”.


Comparteix

Icona de pantalla completa