Diari La Veu del País Valencià
Cooperatives de facturació: una nova forma de treballar o un xiringuito fiscal?

Treballar com a autònom sense pagar quotes a la Seguretat Social. Aquest és el miracle que proposen les cooperatives de facturació, un negoci en expansió a Espanya que es troba en el punt de mira del Ministeri de Treball per sospites de frau fiscal. La més gran d’aquestes empreses és la valenciana Factoo, amb 16.000 associats i una desqualificació per part de la Inspecció de Treball.

Fins que va rebre la inspecció del Ministeri, la publicitat de Factoo feia servir un reclam inequívoc: “Eres freelance? Has de facturar? Evita donar-te d’alta com a autònom i pagar les altes quotes”. La tributació, “avantatjosa” en paraules de Juan Antonio Altés, professor de Dret del Treball de la Universitat de València, és el ganxo amb què les qüestionades cooperatives de facturació sedueixen els treballadors independents.

La clau per a pagar menys impostos és que aquestes empreses s’acullen a la fórmula de la cooperativa de treball associat i donen d’alta els autònoms en el règim general de la Seguretat Social, com si foren treballadors a temps parcial, a canvi que s’adherisquen com a socis de la cooperativa i abonen unes quotes. La cooperativa emet factures als pretesos socis, amb una retenció mínima de l’IRPF, habitualment del 2%, l’avançament de l’impost de societats i unes despeses de gestió que en el cas de Factoo assoleixen el 6% del valor de cada factura.

Canvi d’eslògan sota la lupa de la Inspecció de Treball

Les cooperatives qüestionades, com ara Free Autónomos, Tefacturamos, Cooperativaonline, Smartcooper o Freelance SCM, no compleixen la finalitat principal de les cooperatives de treball associat: “procurar treball estable i digne als socis”. Així ho va remarcar Altés aquest divendres dins de les jornades sobre el treball en l’economia col·laborativa celebrades a la Facultat de Dret de la Universitat de València. Aquesta mena d’empreses tampoc tenen un objecte social que coincidisca amb les activitats realitzades pels socis, amb professions dispars com ara la de dissenyador gràfic o la de fisioterapeuta. A més, segons l’expert, ni realitzen una gestió col·lectiva ni afavoreixen el treball en comú, dues característiques més que exigeix la legislació.

Per a evitar que els tribunals confirmen la desqualificació decidida per l’administració, Factoo ha eliminat de les seues comunicacions publicitàries la promesa de facturar sense ser autònom i l’ha canviada per l’eslògan Noves formes de treballar. A més, ha destacat en la seua web que “promou l’ocupació entre els associats” i ofereix formació i assessorament laboral. La companyia fundada per Chema Escrivá ha llançat també un espai de coworking per als associats, en la línia de complir l’exigència de treball en comú recollida per la Llei de Cooperatives per a les cooperatives de treball associat. Les modificacions no han fet canviar de parer la Inspecció de Treball, que insta a la dissolució de Factoo per ser una “simulació de relacions societàries per a la seua inclusió indeguda en el règim general de la Seguretat Social”.

Les conseqüències de la resolució del Ministeri arriben als socis de la cooperativa, atés que se’ls estan reclamant les quotes de la Seguretat Social en règim d’autònoms que s’haurien estalviat per facturar a través de Factoo, segons va explicar Juan José Camino, representant de la Inspecció de Treball present en el congrés. El funcionari, que inicialment anava a ser el ponent, va reconéixer que l’organisme no està alçant actes d’infracció, en considerar que els cooperativistes actuaven “de bona fe”. En aquest sentit, Macarena Hernández, professora de Dret del Treball de la Universitat de Sevilla, va proposar que s’exigisca la responsabilitat solidària de les cooperatives, prevista en la legislació en cas que alguns socis no puguen fer front als pagaments de cotitzacions socials requerides.

Factoo pot continuar funcionant

Malgrat la desqualificació, fins a la confirmació d’un jutge, Factoo pot continuar la seua activitat i donar d’alta nous socis. El funcionari de la Inspecció va fer notar que el procés legal pot durar entre cinc i sis anys. La versió de l’empresa és que desenvolupen una activitat legal, ja que una sentència del Suprem reconeix que els autònoms no estan obligats a donar-se d’alta a la Seguretat Social si facturen una quantitat mensual inferior al salari mínim interprofessional. Per als treballadors independents d’ingressos alts, la companyia ofereix el servici Autonomoo, una gestoria virtual.

Factoo podria ser legal a Andalusia, on segons va apuntar Altés són legals les cooperatives d’impuls empresarial, que permeten mutualitzar els tràmits administratius d’autònoms i oferir-los assessorament. Aquesta fórmula no requereix el treball en comú i s’hi han acollit empreses com ara SBP-CA Cooperativa, adreçada a artistes, o Inpulse, formada per professionals de la indústria cultural. Les mercantils andaluses acollides a aquesta figura poden estendre la seua activitat a altres comunitats, però cal que la seua activitat principal es desenvolupe a Andalusia.

Pel que fa a les solucions, Altés va defensar que es regule de forma homogènia sobre les cooperatives d’impuls empresarial, garantint que els treballadors per compte propi cotitzen en el règim d’autònoms. A més, va proposar reduir les quotes als autònoms amb ingressos baixos, la solució que en el passat es va atorgar als membres de les cooperatives de treball ambulant. El professor també va proposar que es clarifique el concepte d'”habitualitat” en l’activitat dels autònoms. “Pot ser si realitzen tasques intermitents no haurien de donar-se d’alta”, va suggerir. Per últim, va advocar per establir un sistema de cotització a temps parcial per als autònoms, una possibilitat prevista en la llei de Pressupostos Generals de l’Estat del 2017 que queda en suspens fins que el Congrés desenvolupe un reglament específic. “La reforma està postergada fins a gener de 2019”, va criticar.

Comparteix

Icona de pantalla completa