Diari La Veu del País Valencià
Hisenda exigeix a Montoro que desbloquege els 830 milions del FLA extraordinari per a pagar els proveïdors

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha remés una carta al ministre d’Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, per a reclamar-li que desbloquege “ja” els 830 milions d’euros del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) extraordinari, amb la finalitat de complir amb els seus compromisos de pagament amb els proveïdors valencians.

Soler ha subratllat a través d’un comunicat que “aquesta és l’única manera de fer front a les milers de factures d’empreses i famílies que estan esperant cobrar”. Si no arriben aquests diners, estaran ofegats, el que suposarà una mostra més de la insensibilitat que el president del govern, Mariano Rajoy, té amb els valencians”, ha lamentat.

Per al conseller, “és simptomàtic que enguany, que no hi ha eleccions, no arribe el FLA extraordinari”, mentre que ,”quan hi ha eleccions, sempre arriba una setmana o dues abans i això, evidentment, és una mala manera de governar”. Soler ha recordat que “sí va ocórrer abans de les autonòmiques de maig de 2015 i de les generals de desembre de 2015 i juny de 2016”.

Conseqüència de la insuficiència de recursos de l’administració valenciana

En qualsevol cas, el titular d’Hisenda ha reconegut que esperava que la Comissió Delegada d’Assumptes Econòmics de l’Estat haguera aprovat en la seua última reunió, dijous passat, el FLA extraordinari que ha de finançar la desviació del dèficit de l’exercici 2016, però “sembla ser que el Govern central tenia altres prioritats”, ha denunciat.

Des de la Conselleria expliquen que aquest FLA extraordinari ha d’atendre la despesa de 2016 no finançada, “una conseqüència directa de la insuficiència de recursos que pateix la Generalitat, que afecta milers de proveïdors i famílies valencianes i que es destina als servicis públics fonamentals”.

Sobre aquest tema, Soler ha puntualitzat que, “una vegada que s’aprove el FLA extraordinari, encara és necessari realitzar diversos tràmits i gestions per a procedir al pagament de les obligacions que moltes empreses i famílies estan esperant”.

“Quan exigim al govern que abone aquests fons, i a més ho exigim amb urgència, el que fem és defensar els drets de les empreses valencianes i de les famílies que en depenen”, ha reivindicat.

“Sense alleujament per a la tresoreria”

El responsable autonòmic d’Hisenda també ha explicat que la recent aprovació del FLA ordinari del quart trimestre “no és suficient” per a situar el període mitjà de pagament (PMP) en una xifra que permeta allunyar la Comunitat del risc d’incompliment.

En aquest sentit, ha indicat que, dels 1.183 milions d’euros d’aquest FLA ordinari per a la Generalitat, “solament 162,5 milions, el 13,7%, són diners en efectiu per a pagar els proveïdors”. Una xifra, ha denunciat, “sens dubte insuficient per a alleujar les tensions de tresoreria”.

Soler ha insistit que “el FLA és una estafa, sempre ho ha sigut”. Es tracta, al seu judici, d'”un préstec de diners que hauria d’haver arribat per drets econòmics i financers” a la Generalitat i que, a més, no solament s’ha de retornar, “sinó que no arriba a significar una quantitat suficient per a fer front als nostres pagaments”.

Comparteix

Icona de pantalla completa