Diari La Veu del País Valencià
La concentració per la unitat d’Espanya a Castelló acaba amb llançament de paperetes

Un grup de persones ha entrat aquest dissabte a l’Ajuntament de Castelló i ha llançat paperetes del referèndum de Catalunya des de la teulada mentre que a la plaça Major se celebrava una concentració contra la consulta i en favor de la unitat d’Espanya. També s’ha penjat una pancarta al terrat amb el lema ‘Li diuen democràcia i no ho és’, al costat del logotip de la Brigada Antifeixista de Castelló.

Segons han informat a Europa Press fonts de la Subdelegació de Govern de Castelló, el delegat del Govern a la Comunitat, Juan Carlos Moragues, ha sol·licitat a l’alcaldessa, Amparo Marco, que inicie una recerca i depure responsabilitats per aquests fets “de summa gravetat” en entendre que “algú ha permés l’accés” al consistori del grup que ha llançat les paperetes.

L’incident s’ha produït al migdia durant una concentració secundada per al voltant de 300 persones –segons la Policia Local–, sota el lema ‘Espanya som tots’ i organitzada a nivell estatal davant de tots els ajuntaments per la Fundació Denaes per a la Defensa de la Nació Espanyola. Des de Subdelegació indiquen que la protesta no havia sigut comunicada, mentre que fonts municipals asseguren que mancava d’autorització.

La policia ha retirat la pancarta

Una vegada iniciada la concentració, els assistents han expressat el seu malestar a les forces de seguretat pel llançament d’octavetes a favor del referèndum des de la teulada, per la qual cosa han demanat entrar a l’edifici consistorial. Davant aquesta situació, la Policia Local ha tancat l’ajuntament fins que la protesta s’ha dissolt. Per la seua banda, la Policia Nacional ha retirat la pancarta i les octavetes de la plaça, si bé no ha identificat de moment els responsables. La concentració ha continuat de forma pacífica i sense més incidents.

Moragues ho titlla de “provocació”

El delegat del govern espanyol al País Valencià ha condemnat l’entrada a l’ajuntament i el llançament de paperetes i ho ha qualificat de “provocació en tota regla”. Es tracta, al seu parer, d'”un fet molt greu en una institució democràtica” i per al qual el grup de persones ha d’haver entrat a l’edifici “de connivència amb algú”, ja que des de Subdelegació recorden que solament hi ha un accés.

Per tot això, Delegació ha posat els fets en coneixement de la Fiscalia Provincial i ha contactat amb l’alcaldessa de Castelló per a demanar explicacions i sol·licitar una recerca i un expedient informatiu amb l’objectiu de depurar responsabilitats i iniciar “totes les mesures necessàries que permet el marc legal”. Marco ha traslladat, segons Subdelegació, la seua “màxima col·laboració” per a aclarir la situació.

Una persona agredida

Una vegada finalitzada la concentració, en els limítrofs de la plaça Major s’ha produït “almenys” una agressió que ha acabat amb una persona afectada amb una bretxa en el cap, pel que sembla provocada per una pedra, segons la Subdelegació de Castelló. La Policia Nacional ha identificat tant a la persona agredida –un dels manifestants en favor de la unitat– com als presumptes agressors i ha denunciat els fets.

A València s’han manifestat prop de 700 persones, que han plenat la cèntrica plaça de l’Ajuntament de banderes espanyoles, d’on han partit en comitiva fins a la plaça de la Verge. La cita ha transcorregut sense incidents significatius, segons fonts de Policia Local.

Imatge de la mobilització de València.

Comparteix

Icona de pantalla completa