Diari La Veu del País Valencià
Jordi Raül guanya el Bernat Capó amb ‘Contalles de iaios i iaies’

Jordi Raül Verdú s’ha convertit en el nou guanyador del Premi Bernat Capó, el guardó del certamen més important de difusió de la cultura popular que arriba amb aquesta a la 19a edició, per l’obra Contalles de iaios i iaies. El primer lliurament del Premi Bernat Capó, després de la mort del periodista i escriptor que li va prestar el seu nom, es va celebrar dissabte a la nit a la ciutat de Dénia, en una vetlada que va ser amenitzada pel músic i cantant Jaume Ginestar, qui va intercalar moments musicals amb cançons del seu últim disc: 10 Poemes de Penyamar, poemes musicats de la poetessa Maria Ibars Ibars.

Contalles de iaios i iaies és una compilació de 30 rondalles de 16 localitats i 5 comarques del meridional valencià en què han participat 17 informants –d’una mitjana de 70 anys– i 20 col·laboradors. Les peces arreplegades són un reducte del passat, testimonis d’una vida diferent, d’un ambient rural i d’una antiga manera de viure. “Els personatges estan plens de perícia, de valentia, d’humor, d’innocència, de bondat, de malícia, d’imaginació…”, explica l’autor.

En paraules de l’autor, “en aquesta obra destaca la riquesa lèxica i l’ús paremiològic, els textos estan més depurats i són més rics i variats”. “Com cada vegada em costa més trobar rondalles noves, en el present recopilatori he hagut de visitar sis pobles als quals no havia anat abans, malgrat els 26 anys que fa que cerque i grave narracions orals”, declara Verdú.

Per la seua banda, el jurat format per Joan Seguí (conservador del Museu Valencià d’Etnologia), Núria Sendra (editora d’Edicions del Bullent) i Gil-Manuel Hernández (professor de sociologia i antropologia social de la Universitat de València) destaca de l’obra “la valoració que fa del patrimoni cultural immaterial i el treball de camp que s’ha dut a terme”. El premi està dotat amb 6.000 euros i la publicació de l’obra ha sigut per part d’Edicions del Bullent.

Una vida de ‘contacontes’

Jordi Raül Verdú Pons (Alcoi, 1960) és mestre, escriptor, contacontes i ha fet animacions lectores a Madrid, els Estats Units, Andorra i, naturalment, a la seua terra. El rondallista va cursar estudis de magisteri a l’Escola Universitària de València (1979-1982) i va començar a treballar com a mestre al col·legi La Presentación d’Alcoi, on va exercir durant 8 anys. Durant les èpoques estivals, treballava a França i el Canadà amb Los Pequeños Frères des Pauvres.

També va estudiar anglès a la Concordia University de Montreal (Canadà) i, després, es va traslladar a Madrid per a treballar com a mestre d’anglès durant quatre anys. Més tard, va exercir com a mestre bilingüe a Los Angeles, Califòrnia (EUA), al Principat d’Andorra i a Alexandria, Virgínia (EUA).

En acabar el periple internacional, la Formació Permanent d’Aldults d’Alcoi va ser la seua llar laboral durant quatre cursos escolars, abans de treballar on ho fa actualment, en el CP Real Blanco de Cocentaina. Així mateix, el periòdic Ciutat li va atorgar el premi CAM Medi Ambient 2009 per la seua defensa i difusió sobre el medi ambient.

L’autor de Contalles de iaios i iaies és un compilador de relats populars i ha escrit més de 60 llibres, la majoria de literatura infantil, entre els quals destaquen Els donyets del bosc (1992), El misteri del Montcabrer (1994), La xiqueta del Benicadell (2001), La velleta refranyera (2010), Les entranyes del Montgó (2012) i I conte contat… (2017). A més, també ha adaptat les rondalles d’Enric Valor per a lectors a partir de 8 anys.

Comparteix

Icona de pantalla completa