Naix a Onda el FIVO, el primer festival d'improvisació de Castelló

/ Onda
2 octubre 2017 01:00h
Onze companyies referents en aquest gènere portaran a escena tretze propostes per a públic adult i familiar marcades pel segell ‘impro’

El Festival d'Improvisació Vila d'Onda (FIVO) és un certamen que reunirà en la localitat castellonenca un elenc d'onze companyies referents nacionals en el panorama de la improvisació teatral amb l'objectiu d'obrir aquest gènere al públic. La cita tindrà lloc durant dos caps de setmana consecutius, del 24 al 26 de novembre i de l'1 al 3 de desembre, i s'ha presentat aquest dilluns 2 d'octubre a l'Ajuntament d'Onda (Plana Baixa). L'acte ha estat a càrrec del tinent d'alcalde de Cultura i Dinamització Lingüística, Lluís Pastor, i d'Amadeo Llach, de l'associació local Arteatre, coorganitzadora junt amb la Regidoria de Cultura d'Onda del festival, el primer d'aquestes característiques que aterra a la província de Castelló.

El FIVO tindrà com a seus el Teatre Mònaco i La Cassola d'Onda. El municipi reforça així la seua aposta pel gènere de la improvisació teatral, que va iniciar fa cinc anys amb la Lliga d'Improvisació Teatral, organitzada per Arteatre, i convertirà la localitat en "epicentre d'aquesta disciplina artística, en ple creixement", ha assenyalat Pastor. L'edil ha destacat, a més, que el FIVO suposarà "l'apropament del públic, tant de l'adult com de l'infantil i familiar, a la improvisació teatral des d'una perspectiva professional".

Per la seua banda, Llach ha explicat que l'objectiu del FIVO és "fer un pas més i seguir aportant extres al panorama cultural local, provincial, autonòmic i global". També, "obrir un gènere teatral en plena expansió, però encara desconegut, al públic general, i saltar de l'escena 'amateur' a la professional de la mà de les millors companyies nacionals en aquest camp".

Un elenc integrat per les barcelonines Impro Acatomba, campiones del món en la categoria de Match en 2012, i Impro con Limón, així com per les madrilenyes Al Trán Trán, Improclan i Impromadrid Teatro (creadora i productora del FESTIM, el Festival Internacional de Improvisación Teatral de Madrid). També hi serà Teatre Indigesto de Saragossa.

Allò més local arribarà de la mà dels alacantins ImproVivencia i les companyies castellonenques Improplana i Arteatre. Aquesta última estrena espectacle al FIVO, igual que la valenciana MalArte. Completa el cercle Impronenas, també de València. "Totes les companyies ens han traslladat la seua satisfacció per poder estar en aquest festival, que serà un referent", ha dit Llach.

Durant sis dies, el FIVO combinarà les tretze sessions d'espectacles programades –que van des de la dansa a la comèdia, els xous infantils i la improvisació musical o gestual– amb quatre master class. Propostes sense guió a les quals uneix el segell 'impro': convertir el públic en espectador-protagonista d'obres úniques i irrepetibles.

next