Diari La Veu del País Valencià
La gestió del PP de Villa Elisa obliga el Botànic a pagar interessos de demora

Aquest dilluns, la Diputació de Castelló i l’Ajuntament de Benicàssim han signat un conveni de col·laboració en què la institució governada per Javier Moliner es compromet a posar un milió d’euros per a completar els 2,52 milions que el consistori de la Plana Alta ha pressupostat per a traure la licitació de les obres de rehabilitació de Villa Elisa. Tant l’alcadessa de Benicàssim, la popular Susana Marqués, com el president de la corporació van posar de relleu el seu “compromís” en convertir la casa senyorial en un “referent cultural i acadèmic”. Alhora, tots dos membres del Partit Popular van subratllar “la inacció” i “els pals a les rodes” posats per l’administració que falta en el trident institucional.

Villa Elisa ha significat econòmicament una pedra a la sabata segons qui ostente el govern a l’Ajuntament i a la Generalitat. Va ser construïda en ple franquisme per qui era aleshores alcalde de Tortosa, Joaquín Bau, en 1942. Quaranta anys més tard, en 1982, la família va vendre la propietat al consistori que en 2007 va signar un conveni amb el Projecte Cultural Castelló (PCC), una de les empreses públiques impulsades per la Generalitat que va acabar absorbida per CulturArts. L’acord significava que la Conselleria assumia les despeses de la rehabilitació de l’edifici i, una vegada finalitzades, es faria càrrec de la programació del nou espai arquitectònic i cultural.

Aquell 2007, l’Ajuntament de Benicàssim tornava a les mans del socialista Francesc Colomer, l’actual secretari autonòmic de Turisme, qui es refeia de la moció de censura que plantejaren el PP i ARB (Associació de Residents a Benicàssim), mentre que a la Generalitat Valenciana exercia el seu mandat el Partit Popular. L’acord entre dues administracions –local i autonòmica– de distints signes polítics mai no va arribar a ser real, tot i el conveni explícit entre el consistori i l’empresa pública Projecte Cultural Castelló. D’aquesta manera, mentre l’equip de govern liderat per Colomer anava fent efectius els pagaments, el govern del PP no pagava la part corresponent.

Les eleccions de 2015 van representar l’inici de la segona legislatura en què Susana Marqués tornava a liderar Benicàssim. Però mentre el PP mantenia el govern local, la Generalitat Valenciana canviava després de 20 anys de color polític. Aleshores, l’Ajuntament va intensificar les reclamacions de les despeses de la rehabilitació de Villa Elisa a la Generalitat. Va ser llavors, durant aquest legislatura, que el PP local va exigir el pagament d’una factura que durant la legislatura 2011-2015, quan les dues administracions compartien signe polític, mai no es va demanar.

Javier Moliner i Susana Marqués signen el conveni entre la Diputació de Castelló i l’Ajuntament de Benicàssim per a licitar les noves obres de Villa Elisa. / DIPCAS

El govern d’Alberto Fabra havia creat en 2013 CulturArts, un holding d’empreses, com ho va definir l’aleshores consellera d’Educació i Cultura, Maria José Català, on s’havien integrat els ens públics del sector cultural, entre els quals es troba el Projecte Cultural Castelló. Dos anys i mig després, la nova Conselleria encapçalada per Vicent Marzà va redefinir el conglomerat i es va rebatejar –com a Institut Valencià de Cultura (IVC)–, però no per això va deixar d’heretar els deutes de l’antiga organització creada pel PP. Aquest 31 de juliol, l’IVC va pagar 1.411.000 euros via una sentència judicial per les obres de rehabilitació de Villa Elisa. Una xifra que segons el govern del municipi i de la Generalitat ha representat ser o no ser una prioritat. Villa Elisa ha esdevingut un doctor Jekyll i Mr. Hyde per al PP, un únic espai cultural, amb dues prioritats distintes segons quin era el partit que havia d’assumir el compte de les reformes.

El PP demana interessos de demora

A la quantitat d’1.411.000 euros que ha pagat l’actual IVC cal afegir una nova xifra que oscil·la entre els 120.000 i els 130.000 euros i que amb tota probabilitat haurà de pagar l’administració valenciana pels interessos de demora ocasionats al llarg dels 10 anys. Durant la dècada en què la Generalitat del PP no va pagar la factura al constructor, mentre governava el socialista Francesc Colomer a Benicàssim, i els quatre anys en què el color polític local i autonòmic eren el mateix, la despesa d’aquesta obra no era prioritària.

De totes les herències que ha rebut aquest any l’IVC, aquesta de Villa Elisa és la de major quantitat que s’ha pagat per un mateix objecte. A més a més, si l’Ajuntament de Benicàssim, governat pel PP, demostra que ha hagut de fer front a una sèrie de despeses al llarg d’aquests anys, l’IVC pot arribar a pagar fins a 130.000 euros per un acord econòmic que el mateix partit que ara governa la localitat de la Plana Alta ha demorat. Es tracta, doncs, d’una nova factura que, segons apunten a Diari La Veu des de l’ens cultural públic, assumiran pels compromisos adquirits i heretats.

“Agilitat i celeritat”

Benicàssim ha valorat en 2,52 milions d’euros el preu de la nova rehabilitació de Villa Elisa, ja que, des de l’anterior obra, l’edifici va sofrir abandó i els consegüents desperfectes. El consistori posarà 1,5 milions per a dur endavant la reforma, que tindrà una durada de 10 mesos, segons va fer públic aquests dilluns la Diputació de Castelló, qui aportarà un milió d’euros al total del pressupost.

El conveni entre el consistori i la diputació pretén convertir Villa Elisa en un “referent cultural i acadèmic”, segons va indicar la corporació en un comunicat. Javier Moliner va ressaltar “el compromís de la Diputació” que amb el conveni entre les dues administracions “ve al rescat d’una obra emblemàtica per a ajudar a l’Ajuntament donada la inacció d’uns altres”, va assenyalar el president.

Per la seua banda, Susana Marqués va ressaltar “l’agilitat i celeritat” amb la qual ha actuat la Diputació de Castelló. Marqués, situa la Generalitat com l’altra cara de la moneda en aquesta col·laboració, ja que “ha incomplit reiteradament” el conveni signat fa 10 anys per a escometre les obres de restauració. La Diputació de Castelló, per contra, és la cara bona, de la qual Marqués va destacar la seua “celeritat” a l’hora de cofinançar amb l’Ajuntament l’obra. “Des de l’Ajuntament estem molt satisfets dels assoliments aconseguits gràcies al suport de la Diputació mentre que uns altres han mirat a un altre costat i han posat pals en les rodes perquè aquesta obra no avançara”, va dir l’alcaldessa.

L’IVC vol rescindir el conveni

“Estem convençuts que Vila Elisa serà no solament eixe gran contenidor de la cultura, sinó el gran dinamitzador d’una oportunitat única per al territori de la província de Castelló com és la d’aprofitar un edifici emblemàtic en un paratge incomparable amb unes condicions òptimes per a poder desenvolupar els projectes més ambiciosos”, va manifestar Moliner durant la signatura de l’acord.

El president de la Diputació va asseverar que si fins ara el nom de Benicàssim i el nom de Castelló s’han vinculat a la música “com a gran element per a aprofitar oportunitats de futur”, d’ara endavant tots els àmbits culturals poden trobar un espai en Vila Elisa per l’empenta que les dues administracions volen realitzar.

Tanmateix, des de Cultura matisen que l’edifici pot acollir concerts al seu jardí, però que això no el fa “singular” respecte a altres poblacions que compten amb enclavaments similars. A més a més, no es poden realitzar de manera adient representacions teatrals com les que poden tindre lloc a un teatre o festivals com Sagunt a Escena. Per això, la intenció de l’IVC és pagar els deutes heretats des de 2007, adquirits a través del Projecte Cultural Castelló, i rescindir l’acord de mutu acord per a deixar la gestió cultural en mans de l’Ajuntament de Benicàssim.

Comparteix

Icona de pantalla completa