Diari La Veu del País Valencià
Turisme intensifica les activitats per a atraure el gegant xinés

La Generalitat Valenciana no vol malbaratar l’oportunitat econòmica que suposa obrir-se camí en un mercat com el xinés, amb 1.300 milions d’habitants. I una de les línies estratègiques fonamentals d’aquesta incursió passa pel sector del turisme, i en concret per donar a conéixer els vincles culturals entre ambdós territoris, basades principalment en la Ruta de la Seda. Segons va avançar aquest dilluns el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, per a l’últim trimestre de l’any hi ha programada una Missió Comercial a la Xina per a donar a conéixer el llegat cultural i patrimonial valencià vinculat a aquest itinerari comercial que uneix orient i occident i que referma València com a centre principal de les sederies a tota la península. “Cada vegada més, la ruta està freqüentada per turistes orientals i amb el nostre Pla d’Acció a la Xina volem donar-li major promoció i divulgació”, va dir.

El també director de l’Agència Valenciana de Turisme (AVT) va explicar que es tracta d’un projecte a mitjà i llarg termini, en el qual serà fonamental “la constància i la governança col·laborativa per a crear i estructurar una oferta entorn de la tradició sedera i als recursos patrimonials existents en el nostre territori”. Segons Francesc Colomer, “el turisme cultural presenta una capacitat adquisitiva superior, té un comportament d’aproximació al territori i es configura com una variable que ens obri a Orient”. El president de l’AVT va insistir que “Àsia serà el primer mercat emissor de turistes del món en breu”, motiu pel qual el seu departament ja ha establert contactes per a posicionar-s’hi i buscar segments de demanda disposats a viatjar i a conéixer la Ruta de la Seda valenciana.

Francesc Colomer: “Cada vegada més, la ruta està freqüentada per turistes orientals i amb el nostre Pla d’Acció a la Xina volem donar-li major promoció i divulgació”

Fonts de Turisme subratllen que el xinés és un mercat “potencial tant en l’increment futur de visites com en el potencial de despesa”. Això no obstant, les xifres, ara per ara, no són especialment significatives, ja que segons l’enquesta EGATUR, que fa l’INE, a penes sí van arribar a terres valencianes, el 2016, uns 11.600 visitants de la Xina, una quota que representa el 0,1% del total. “De la despesa realitzada pels turistes xinesos no hi ha xifres perquè no hi ha quota suficient perquè ho reculla el sondeig”, apunten des l’AVT.

Club Producte de la Seda

Els esforços se centren també en l’engadada del Club de Producte de la Ruta de la Seda que s’incorporarà al sector privat empresarial i turístic valencià. L’objectiu és incorporar entitats i empreses dels 99 municipis turístics on s’han detectat recursos d’ancoratge seder amb la voluntat de visualitzar i promocionar la nova marca turística que s’està impulsant sobre la Ruta de la Seda. Aquest grup de treball estarà format per hotels, restaurants, agències de viatges, guies oficials de turisme, així com per altres sectors directament relacionats amb l’activitat sedera, com ara l’artesania, el comerç i l’oci. Colomer va avançar que en les pròximes setmanes es reunirà amb representants d’aquests sectors per a explicar-los tots els detalls del projecte.

“El 2016, uns 11.600 turistes xinesos van visitar el territori valencià; una xifra poc significativa encara, però Turisme confia en el potencial del mercat a mitjà i llarg termini”

Segons va expressar el secretari autonòmic, la creació d’aquest club permetrà que “un hotel puga tindre informació d’artesans de la seda o que en un restaurant es puga degustar un plat relacionat amb el tema”. A més, també va indicar que “les agències de viatge disposaran de tota aquesta informació, així com les oficines i els guies de turisme oficials de la Comunitat”. Colomer va valorar l’important llegat seder del País Valencià. “El fet de pertànyer a la Ruta que no acabava a la Venècia de Marco Polo, sinó a la Llotja de la Seda de València, ens fa partícips d’un projecte cultural que ens diferencia, ens fa singulars i ens internacionalitza”, va destacar.

Fa unes setmanes el Consell va autoritzar la subscripció del conveni de col·laboració entre l’AVT i l’Associació Càtedra Xinesa per al foment de la imatge del País Valencià entre la seua promoció turística i cultural. Turisme farà una aportació econòmica de 55.000 euros que serviran per a preparar i desenvolupar diverses accions encaminades a un major coneixement del territori valencià a la Xina com a destinació turística, així com a la formació i preparació del sector turístic per a l’acolliment, atenció i promoció del turisme xinés.

En concret, Associació Càtedra Xinesa durà a terme diverses accions per a la presentació i promoció de la destinació Comunitat Valenciana a la Xina. També organitzarà unes jornades de difusió i sensibilització al sector turístic per a la millora d’habilitats i l’adaptació de l’oferta valenciana al mercat xinés. Així mateix, es crearan suports de comunicació amb materials específics, així com un manual de bones pràctiques per al professional del sector.

Cal recordar que en la passada edició dels Premis Càtedra Xinesa, l’Agència Valenciana del Turisme va ser guardonada amb un premi que reconeix el gran treball realitzat per a aconseguir que la UNESCO incloguera València, com a capital, en el final de la Ruta de la Seda.

Comparteix

Icona de pantalla completa