Diari La Veu del País Valencià
Oltra proposa una comissió per a abordar un model territorial que desencalle la situació de Catalunya

La vicepresidenta de la Generalitat i coportaveu de Compromís, Mónica Oltra, ha demanat aquest dimarts “allò que ací diem trellat, allò que els catalans diuen seny i el que en castellà es diu sentit comú”. “Ací cal serenitat, sentit comú, generositat i asseure’s a buscar una solució pactada, que és el que està demanant tothom, excepte aquells que viuen en altres realitats i que estan instal·lats en l’escalada violenta”, ha dit.

En declaracions als mitjans ha incidit que “cal asseure’s a parlar ja. No aquesta vesprada, ara, perquè cada minut que passa es fa més difícil i es posposa una situació dialogada pactada, que és l’única cosa que ens traurà d’aquest encallament; cada decisió que es pren fa més difícil l’eixida pactada”. Per a Oltra, “cal parlar, no hi ha una altra” perquè “ja s’està instal·lant en l’imaginari col·lectiu el fracàs de la política del govern de Rajoy de deixar podrir-se el tema en el calaix”, la qual cosa ha provocat “un desacord total que en política no és una bona idea”. “Només es pot eixir d’un problema polític parlant en l’àmbit polític, no se solucionarà açò en termes judicials ni policials”, ha advertit la vicepresidenta, que ha remarcat que el camí és “un diàleg polític i democràtic”. “Els qui no estiguen disposats a recórrer eixe camí no estan habilitats per a arreglar la situació”, ha dit. Al seu judici, “qui no estiga disposat a buscar una solució dialogada, que és l’única opció possible, està inhabilitat per a liderar la solució del que està passant a Catalunya”.

Preguntada sobre la possibilitat d’una moció de censura al president espanyol, ha indicat que la majoria del Congrés ha de “buscar una solució i traure l’Estat d’eixe entossudiment en els problemes” perquè “el Govern d’Espanya s’ha instal·lat en el problema” i cal col·locar l’Estat “en la posició de les solucions”.

“Una majoria hauria de promoure-ho i obligar el Govern espanyol al fet que se situe en la solució”, ha insistit, i per a açò hi ha “diverses vies”. Una d’elles, ha posat com a exemple, és a través de la comissió per a un nou model territorial per a abordar “els problemes territorials, que no solament passen per Catalunya”. Ha incidit que tot no pot focalitzar-se al Principat perquè al País Valencià “tenim problemes, pitjor finançament que a Catalunya, pitjors inversions, situació de deute més angoixant” i el debat territorial “és polièdric, no és sol Catalunya”, ha explicat.

El Pacte del Botànic, “a prova de bombes”

D’altra banda, preguntada sobre la polèmica entorn de la seua piulada de diumenge sobre l’actitud del PSOE en aquest tema i d’altres manifestacions de membres de Compromís, ha incidit que el Pacte del Botànic està “a prova de bombes, és un pacte sòlid, blindat” i “després estan les opinions personals i col·lectives de cadascú”. “I precisament és un tema on hi ha molta diversitat, no solament entre partits, entre persones”.

A més, ha justificat que “en un moment com diumenge, quan es veu tanta violència i quan veus a persones majors tirades pel sòl” la gent “expressa la seua opinió personal, els seus sentiments”. “Els que no es commouen”, ha dit, “tenen la sang d’orxata” però a partir d’ací “no passa res” i “no hi ha cap enfrontament entre partits ni res i el Pacte del Botànic té molt bona salut”. “Tot no és Catalunya i probablement la gent està molt farta que tot siga Catalunya. Els valencians també tenen problemes i hem de solucionar-los”, ha dit.

Oltra ha indicat que en el cas de la seua piulada, ho va acompanyar amb imatges de “cares despavorides” i ancians “sagnant” després d’unes càrregues policials “a persones assegudes en el sòl, sense cap altercat, pacíficament”.

La gent “l’única cosa que volia era votar”

“I són les imatges que en tots els diaris internacionals de prestigi han obert portada”, ha afirmat, per a agregar que “cap país democràtic avançat entén eixes imatges i eixes actituds policials” davant gent que “l’única cosa que volia era votar i manifestar pacíficament que volien votar i açò està emparat per la Constitució”. “És una expressió, una reunió pacífica que està emparada per la Constitució”, ha reiterat la dirigent de Compromís, qui ha afegit que “estava clar que açò no era un referèndum ni anava a tenir cap conseqüència jurídica perquè això ja ho havia dit el Constitucional”. A partir d’ací, ha afegit, “el que anava a ocórrer diumenge era l’expressió lliure a l’empara dels drets constitucionals d’un desig que era poder votar”.

Per açò, ha reiterat que “l’actuació policial no s’ajusta al que és un estat democràtic avançat i açò és el que vaig expressar en un tuit”, que Mariano Rajoy “era absolutament incapaç de solucionar aquesta qüestió i les imatges parlen per elles mateixes”.

Comparteix

Icona de pantalla completa