Diari La Veu del País Valencià
Puig, sobre la situació de Catalunya: Si no pots ajudar, millor estigues callat

El president de la Generalitat, Ximo Puig, no ha volgut pronunciar-se sobre el missatge del rei Felip VI, ja que, segons ha dit, està “en el seu paper institucional” i ha insistit en la necessitat de no contribuir a augmentar la crispació amb declaracions. “Hi ha massa gent interessada a polaritzar, jo no hi estic interessat; cal intentar racionalitzar les emocions i buscar espais per al diàleg, és l’única solució”, ha dit. “La meua posició és clara: crec que ha d’haver un compliment obvi de la llei i ha de solucionar-se un problema polític en l’àmbit polític, que és el diàleg, res més a afegir”, ha indicat.

Puig s’ha mostrat preocupat especialment “per la perspectiva humana de la fractura que està produint a Catalunya i a Espanya” aquesta crisi i, per açò, no vol contribuir a “augmentar la crispació i la tensió” perquè “hi ha molta gent en aquest moment patint”.

Sobre les últimes declaracions de l’històric dirigent socialista Alfonso Guerra, qui considera que caldria enviar l’exèrcit a Catalunya si és necessari, ha insistit que no farà valoracions i la seua postura ja està clara i explicada: “No vull contribuir a l’espiral de declaracions, d’anades i vingudes que finalment no ajuden”. El seu paper com a president valencià, ha dit, és ser “extremadament prudent” i donar l’opinió quan creu que pot ajudar. “Si no pots ajudar, millor estigues callat”, ha incidit.

Tampoc, per tant, ha volgut pronunciar-se sobre la iniciativa socialista per a reprovar la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, perquè no participa en les decisions del grup parlamentari i no dirà res més que puga atiar un debat “molt negatiu”, ha reiterat. “No puc aportar res més, si poguera ho faria, no crec que escridassar tots permanentment arregle res”, ha advertit.

DUI i 9 d’Octubre

Preguntat sobre el fet que el Parlament de Catalunya es reunisca el dilluns per a previsiblement abordar la Declaració Unilateral d’Independència (DUI), coincidint amb la celebració del 9 d’Octubre, ha indicat que no entra a decidir l’agenda de la cambra catalana i que l’única que li interessa és la dels valencians.

“El 9 d’Octubre és un dia per a nosaltres fonamental, és el dia que simbolitza l’autogovern més enllà de qualsevol diferenciació ideològica; així ha sigut i així ha de ser en un futur”, ha dit per a finalment afegir que en esta data es reivindica el poble valencià com a poble que “vol conviure amb la resta de pobles d’Espanya”.

Comparteix

Icona de pantalla completa