Diari La Veu del País Valencià
Un nou projecte esportiu, cultural i gastronòmic farà del Trinquet de Pelayo l’autèntica catedral de la pilota

El trinquet de Pelayo de València reobrirà les seues portes aquest dissabte amb un nou projecte esportiu, cultural i gastronòmic, aquest últim de la mà del xef especialista en cuina valenciana Pablo Margós, i comptarà amb una zona d’exposició del Museu de la Pilota El Genovés per a “posar en valor” indumentària i articles inèdits de reconeguts jugadors.

Així ho ha explicat en un comunicat la considerada catedral de l’escala i corda, que vol “promocionar la pilota valenciana entre el públic més jove, la societat valenciana i els turistes i involucrar a les administracions públiques per a assegurar el seu futur”. La reobertura de l’històric trinquet del carrer Pelai de València, considerat el recinte esportiu cobert en actiu “més antic” d’Europa, es produeix després d’haver-se sotmès a algunes remodelacions en els últims mesos.

A punt de complir 150 anys, l’objectiu és recuperar el trinquet com a “espai emblemàtic” de València i incrementar el coneixement i l’afició per la pilota valenciana. A nivell esportiu, s’han produït millores en el terreny de joc “per a un major gaudi de l’afició i dels jugadors”.

El disseny del local, a càrrec del reconegut interiorista Carlos Serra, realitza “nombroses picades d’ull” a la pilota valenciana i en ell destaquen els seus alts sostres, les bigues de fusta originals i la rajola històrica del recinte, entre altres particularitats.

Per a la remodelació del local s’ha utilitzat exclusivament material i mobiliari procedent del territori valencià amb reconegudes signatures com Porcelanosa, Andreu World, Apdell o Misana, entre unes altres. La decoració ha tractat de mantenir la cultura i els valors valencians a través d’elements decoratius “sense perdre l’origen i el sentiment esportiu que envolta el trinquet”.

La ‘catedral’ llueix nova imatge després de canviar-se el pis de la pista i el terratzo de l’escala, a més de modificar la llotja d’autoritats i comptar amb un nou vídeomarcador d’última generació. També s’ha adequat una rampa per a minusvàlids i s’ha realitzat una reforma integral dels lavabos.

Una altra de les grans novetats del trinquet és l’obertura d’un restaurant després de la remodelació de l’antic bar de l’emblemàtic recinte. Sota el nom de Pelayo Gastro-Trinquet i liderat pel xef Pablo Margós, s’oferirà “autèntica gastronomia valenciana” en la qual es fusionarà la tradició culinària amb protagonisme de productes autòctons “de qualitat” i la cultura de l’esport autòcton valencià.

Amb capacitat per a 80 comensals, “el nostre repte és donar una oferta gastronòmica pròpia i d’autor a un preu sostenible amb clàssics com la tonyina, l’abadejo o la titaina amb un format jove i actual”, ha destacat Pablo Margós, el fins ara xef de les Bairetes a Xiva. La carta comptarà amb tapes, entrepans, etc., i en ella tindran molt de protagonisme el producte autòcton, les brases i els arrosos.

A més, en el restaurant destacarà un grandiós monument faller de l’artista Manolo García realitzat per a l’ocasió. Es tracta de la mà d’un pilotari, realitzada amb la tècnica tradicional de vareta, de més de tres metres d’ample per tres d’alt que està situada al sostre. Entre altres actuacions, el trinquet de Pelayo compta també en la seua entrada amb una zona d’exposició itinerant del Museu de la Pilota El Genovés, que mostrarà indumentària i articles inèdits del món de la pilota valenciana.

El trinquet de Pelayo intensificarà el programa esportiu amb nombroses competicions que congregaran la “millor” representació de la pilota valenciana. Així mateix, continuarà amb les seues jornades de portes obertes perquè tots els col·legis puguen conèixer les seues instal·lacions i la seua història i crearà, a més, una escola de pilota per a xiquets i majors.

Reobertura

Per a la jornada de reobertura del 7 d’octubre s’han programat dues partides representatives de l’esport autòcton valencià. A les 16.30 hores donarà començament el raspall femení, en el qual participarà una bona representació de les millors jugadores del moment. A continuació, tindrà lloc el lliurament de la primera medalla d’or del trinquet amb motiu de la commemoració del seu 150 aniversari. Aquesta iniciativa retrà homenatge a la reconeguda figura del pilotari Antonio Reig Ventura ‘Rovellet’. Tot seguit, se celebrarà la partida d’escala i corda de grans professionals, que enfrontarà Puchol II i Héctor amb El Genovés II, Javi i Tomás II.

Dilluns pròxim, el Trinquet de Pelayo celebrarà el 9 d’Octubre amb una sessió esportiva matinal que congregarà, a partir de les 10.30 hores, les millors figures del raspall i de l’escala i corda. L’afició podrà gaudir de Marrahí, Brisca i Raúl, que s’enfrontaran a Sergio, Roberto i Lorja, a més de Soro III i Raúl contra Marc i Félix.

Comparteix

Icona de pantalla completa