Diari La Veu del País Valencià
Els ‘tancats’ de l’Albufera ja ixen als mapes
RedactaVeu / València

Fins al moment, els ‘tancats’ estaven arreplegats en altres documents dispersos però no delimitats en perímetre, ni marcats i identificats amb noms concrets, El nou treball o mapa toponímic dels ‘tancats’ constitueix una ferramenta que resultarà de gran utilitat tant per a les administracions que treballen en el llac com per als usuaris d’aquests espais de cultiu ja que facilitarà les gestió de les aigües i l’orientació dins de l’arrossar.

El nou mapa toponímic va ser presentat aquesta setmana en un acte on participaren, entre d’altres, el regidor de Devesa-Albufera, alcaldes de les poblacions que limiten amb l’Albufera i agricultors, cooperativistes i responsables dels motors que controlen l’arribada d’aigua als ‘tancats. Aquestos terrenys es caracteritzen, entre d’altres, per la gestió comuna de l’aigua i s’han anat conformant mitjançant el recreixement de terra.

Per poder localitzar tots aquests terrenys i identificar-los amb la denominació habitual s’ha dut a terme un important treball de camp, segons asseguraren en la seua presentació fonts de l’Ajuntament de València, especialment si es té en compte que “alguns d’ells es coneixien amb diferents noms”.

El nou mapa toponímic és una primera edició que està oberta per a ser completada amb els detalls i matisos que es puguen anar aportant. En l’edició d’aquest plànol ha col·laborat l’Institut Cartogràfic, així com diferents persones i entitats de manera desinteressada per a identificar aquesta toponímia.

És tracta d’un document d’enorme valor per als valencians ja que per primera vegada es disposa de tota la informació detallada d’una zona important del llac. Els responsables municipals asseguren que aquest és un projecte “ambiciós i difícil” que permet aprofundir més en el coneixement d’aquesta zona i la seua gent”.

Declaració de Reserva de la Biosfera

El mapa toponímic dels ‘tancats’ és una iniciativa de l’Ajuntament de València per a posar en valor l’Albufera de València, que segons la primera regidora de València mereix ser declarat Reserva de la Biosfera i després, Patrimoni de la Humanitat. L’Ajuntament de València ha sol·licitat als consistoris dels municipis que envolten el llac que se sumen a aquesta petició.

El plànol serveix també com a reivindicació de l’important paper que desenvolupa l’arròs en aquest ecosistema i per a plasmar la seua vinculació amb el llac.

L’alcaldessa va manifestat que en els ‘tancats’ es conrea aquest producte “de forma respectuosa amb el medi ambient” i fan també “un ús respectuós de l’aigua”.

Entre les actuacions dutes a terme en els últims anys per a evitar la deterioració, recuperar espais i cuidar el parc natural de l’Albufera i la Devesa del Saler figuren les contribucions europees, els projectes comunitaris desenvolupats per a recuperar el cordó dunar i els treballs per a eliminar infraestructures vials, eliminar residus i protegir la massa forestal del foc.

Comparteix

Icona de pantalla completa