El Consell demana canviar el terme de valencià i no el de català...l'esperpent

El Consell vol que la RAE també canvie la seua definició de valencià
14 febrer 2014 01:00h
La consellera de Cultura, María José Català, i el vicepresident José Ciscar aquest divendres durant la roda de premsa posterior al ple del Consell.

La caiguda de l’imperi, per Xavier Aliaga


Europa Press / RedactaVeu / València
 
Així ho han posat de manifest el vicepresident i portaveu del Govern valencià, José Ciscar, i la consellera d'Educació, Cultura i Esport, María José Català, que han comparegut junts en la roda de premsa posterior al ple del Consell.
 
Català, preguntada pel comunicat de l'AVL en el qual defensa, malgrat el dictamen del Consell Jurídic Consultiu (CJC), que la seua definició de valencià és "plenament" d’acord amb l’ordenament jurídic, ha comentat que la Generalitat entén que "no s’ha pres una postura ferma", ja que "no es pot valorar en cinc hores jurídicament el que ha realitzat el CJC en una setmana per tràmit d’urgència".
 
Per açò, s’ha mostrat convençuda que la Acadèmia "ha de fer una valoració més profunda".
 
La consellera d'Educació -que ha rebutjat denominar "conflicte" a la polèmica generada per la descripció de valencià en el DNV- ha subratllat que ambdues parts es troben en "un moment de diàleg permanent".
 
Català ha subratllat que del que s’està parlant "és del nom, no de la norma" de la llengua, i ni en la Llei de Creació de l'AVL ni en l'Estatut d'Autonomia "està previst que la Acadèmia regule el nom del valencià".

La titular d'Educació i l'ens normatiu van a negociar el significat de 'valencià' però no preveuen canviar el referit a la llengua de Catalunya, es a dir una contradicció més del Consell.

És més, Catalá va reconèixer que al govern valencià li "agradaria" que la Real Acadèmia Espanyola (RAE) també canviara la seua definició. Actualment indica que valencià és la "varietat del català, que s’usa en gran part de l’antic regne de València i se sent allí comunament com a llengua pròpia". "Però la RAE és una institució privada i l'AVL una pública que depèn de l'Estatut. La definició no ens agrada, però no ens plantegem que hi haja un problema jurídic", va assegurar.

Per la seua banda, el vicepresident Ciscar ha incidit que l'AVL es va crear "perquè la llengua fóra nexe d’identificació i d’unió" i aqueix esperit "ha de guiar a tots per a intentar trobar solucions des del diàleg i cercar el màxim consens".
 
"El Govern espera aconseguir-ho; sabem que l'AVL també tindrà interés en aqueix tema; l'ideal és trobar una solució en la qual la immensa majoria de valencians puga sentir-se a gust i representada".
 
El País Valencià “no es pot permetre un debat acalorat, una altra vegada, i una polèmica acalorada entorn de la llengua; açò ens afebliria com a valencians, hem d’aportar tots serenitat".
 


 
Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next