Diari La Veu del País Valencià
L’ordre que regula els serveis socials podria vulnerar l’autonomia local
RedactaVeu / València.

En la trobada mantinguda ahir es va posar en comú l’anàlisi que CCOO PV fa de l’ordre 27 /2013 de la Conselleria de Benestar social, que regula i convoca les ajudes en matèria de serveis socials per a l’any 2014 i els pressupostos autonòmics per a enguany. Para CCOO PV, la Generalitat avança així l’aplicació de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local, que lleva les competències i l’autonomia dels ajuntaments a decidir sobre els serveis socials que presta a la ciutadania, per a traslladar-li-les al govern autonòmic.

La norma podria vulnerar el principi d’autonomia local establert en la normativa europea i en la Constitució Espanyola. Aquest model vulnera així mateix la Llei Valenciana de Serveis Socials vigent, per no respectar l’establert respecte a finançament i participació en la mateixa, així com la distribució de competències autonòmica regulada.

El nou sistema de fixació nominativa de les quanties de l’Ordre de Benestar Social suposa, a més de l’exclusió de les corporacions que no van accedir a subvenció en 2013, una lesió del dret de les entitats locals a ser sentides, per ser una decisió unilateral (dret fixat en l’article 9.6 de la Carta Europea d’Autonomia Local).

En la citada Ordre es van excloure com a prestacions a subvencionar els serveis socials generals i especialitzats municipals. En el seu lloc van ser inclosos en els pressupostos per al 2014 les partides econòmiques a les Corporacions que van tenir subvenció en el 2013, reduint la quantia global en quasi 400.000 euros.

Coordinació en defensa de l’autonomia local

Les organitzacions polítiques assistents i CCOO PV han acordat establir una coordinació de les línies de treball en defensa de l’autonomia local i la seua participació en les polítiques de finançament de serveis socials. A més, exigiran la participació de les entitats locals en la nova Llei Valenciana de Serveis Socials, que haurà d’aprovar-se en el desenvolupament autonòmic de la Llei de racionalització i sostenibilitat de l’Administració Local.

Comparteix

Icona de pantalla completa