Diari La Veu del País Valencià
Els dependents del PV guanyen el 95% del casos judicials davant l’Administració

RedactaVeu / Europa Press / València

Segons Aerte, alguns exemples de situacions que afecten a les persones depenents del País Valencià són la falta de resolució de les prestacions d’atenció a la dependència -al País Valencià existeixen més de 13.000 expedients sense resoldre-, els problemes en la seua execució i impagaments d’ajudes, i la desinformació i les dificultats en la lliure elecció de centre i servei, situacions provocades, segons assenyala l’entitat, per la “ineficàcia” de l’Administració valenciana.
Aerte ha celebrat aquesta setmana una jornada informativa oberta a professionals, usuaris i familiars de persones dependents, amb l’objectiu d’informar-los sobre com procedir per a aconseguir la resolució de situacions difícils.

Durant aquesta jornada s’han explicat els diferents mecanismes i vies per a aquesta fi. Així, per als operadors s’ha aconsellat, entre altres aspectes, coordinar-se per a aconseguir objectius comuns i recórrer al Tribunal Superior de Justícia del País Valencià(TSJCV) en cas que no aconseguisquen solucionar les seues situacions per via administrativa.

Pel que fa als sol·licitants i beneficiaris de les ajudes a la dependència, s’ha aconsellat “exigir els seus drets, presentar queixes per falta de resolució, recórrer per via administrativa i judicial en cas de falta de satisfacció de les mateixes o triar conforme al criteri professional el recurs més adequat i la modalitat d’ajuda que més li convinga, ja que així ho estableix la Llei”. En aquest sentit, si l’interessat no considera adequada la plaça adjudicada en l’elaboració del Programa Individual d’Atenció (PIA), la llei estableix que “es reconeix al beneficiari el dret a obtenir la Prestació Econòmica Vinculada al Servei (PVS)”, apunten.

Així mateix, l‘Associació Empresarial de Residències i Serveis a Persones Dependents recorda que una recent sentència del TSJCV assenyala que els beneficiaris de les ajudes de la Llei de Dependència “tenen llibertat per a triar, dins de la prestació residencial, una modalitat diferent de les places concertades, amb la finalitat d’escollir el centre o professional que considere més adequat a les seues necessitats, ja que el que preval és el dret del dependent per a la lliure elecció de centre”.

La judicial, l’única via eficaç

La jornada va concloure amb la idea que la solució jurídica és “l’única via per a salvaguardar els drets, tant de les persones dependents com dels professionals que els atenen”, ja que l’Administració, “sempre basant-se en la falta de pressupost, acaba per no resoldre totes aquestes situacions irregulars que s’estan produint”, i que els tribunals estan resolent de forma favorable per als dependents en més d’un 95 per cent dels casos.

“Algú consideraria normal que no se li concedira una plaça escolar a un xiquet argumentant motius pressupostaris?”, qüestionen. “Lamentablement és el que ocorre amb la dependència. No es pot oblidar que és un dret per Llei, per açò Aerte contínua lluitant perquè aquesta obvietat tinga l’aplicació que es necessita i correspon”.

Comparteix

Icona de pantalla completa