Diari La Veu del País Valencià
La penya ultra del València CF, Yomus, denunciada per les agressions del 9 d’Octubre

La Xarxa Espanyola d’Immigració i Ajuda al Refugiat ha presentat una denúncia a la Fiscalia de València perquè s’investiguen els atacs d’integrants de Yomus, “l’organització esportiva ultra vinculada al València CF i amb vincles amb organitzacions d’extrema dreta”, a membres de la Comissió 9 d’Octubre i a periodistes durant la manifestació vespertina del 9 d’Octubre, Dia Nacional del País Valencià.

Segons s’arreplega en la denúncia, ahir de vesprada es va celebrar, a les 18 hores, una manifestació “pacífica i no lucrativa” organitzada per part de la Comissió 9 d’Octubre, que agrupa diverses entitats de caire social, polític i cultural del País Valencià. Una mitja hora abans, van començar a concentrar-se diversos grups d’extrema dreta en la plaça de Sant Agustí que “van iniciar càntics i consignes d’índole racista, neofeixista i xenòfoba”.

Els actes “van anar incrementant-se en gravetat” i aquests grups, “d’una banda, van aïllar part de les persones integrants de la concentració i, d’una altra, van procedir a realitzar diferents atacs tant a participants com a periodistes i reporters de diversos mitjans de comunicació”, de manera que es va a acabar produint “un evident acarnissament amb els qui eren de naturalesa racionalitzada. Almenys va haver-hi dos ferits de diversa gravetat”, adverteix. La denunciant considera que aquests actes constitueixen una infracció de l’article 510 del Codi Penal, és a dir, delictes d’odi. Així mateix, sosté que aquesta actuació no revesteix les condicions pròpies d’un element desorganitzat o espontani.

La Xarxa d’Immigració assevera, a més, que durant els actes es van produir, “de forma clara”, danys al mobiliari urbà i “es va propagar una estratègia d’assetjament efectiva i suficient per a impedir de forma efectiva l’ús dels drets de manifestació per part del grup organitzador i simpatitzants”. Davant aquests fets, la denunciant requereix a Fiscalia que òbriga diligències de recerca i identifique el conjunt de persones autores d’agressions que van participar en l’actuació contra la manifestació, així com que s’identifique i es prenga declaració als agents de policia municipal i s’avaluen els danys ocasionats al consistori.

Així mateix, reclama que es demane al registre d’associacions esportives del País Valencià, al València CF i a les autoritats competents, que lliuren còpia d’estatuts, acta fundacional i qualssevol altre registre d’assentament relacionat amb l’entitat esportiva Yomus, així com que se suspenga i inicie el procés d’il·legalització d’aquesta.

“L’esport com a pantalla sota la qual cometre fets delictius”

La Xarxa manté que la violència protagonitzada pels Yomus, “juntament amb Espanya 2000 i altres formacions d’extrema dreta”, és un “exemple clar de l’ús de l’esport com a element pantalla per a cometre fets delictius” atés que, “com a agrupació pseudoesportiva, ataca i protagonitza assetjament al conjunt dels grups en risc d’exclusió social, així com a persones que no comparteixen la seua ideologia”.

“Demanem a la Fiscalia actuacions urgents. S’ha atacat i violentat persones que pacíficament i solidàriament manifestaven les seues opinions. Es tracta d’un cas evident en què, d’ofici, la Fiscalia hauria d’aplicar l’article 510, per la qual cosa confiem que coincidisca amb el nostre criteri i actue per a aplicar-lo d’urgència al conegut grup de dreta extrema”, ha afirmat Daniel Méndez, president de la Xarxa.

Per part de l’organització, s’ha sol·licitat als grups municipals, així com a la corporació de València, que, com a actor destacat dels actes del 9 d’Octubre, es persone en la denúncia i facilite així la posada a disposició judicial urgent d’aquest grup i els seus simpatitzants.

Comparteix

Icona de pantalla completa