Diari La Veu del País Valencià
PSPV : ‘La incineració és un negoci’
RedactaVeu / València

El PSPV ha acusat a la Conselleria d’Infraestructures i Medi Ambient de llançar missatges “contradictoris, poc meditats i incerts” pel que fa al projecte de portar avant la instal·lació de plantes d’incineració o valorització energètica de residus al País Valencià.

D’aquesta manera, el diputat socialista portaveu de l’àrea, Francesc Signes, ha incidit que “haurien d’explicar als ciutadans que la incineració és un negoci que es vol deixar en mans dels adjudicataris dels plans zonals”.

Així, ha insistit que es tracta de “missatges contradictoris i poc meditats perquè segueixen obstinats en la instal·lació de plantes d’incineració amb l’excusa que la producció elèctrica és renovable i ajuda a millorar els costos del tractament i l’eliminació dels residus dels ciutadans i elimina els abocadors”.

No obstant açò, s’ha preguntat si la Conselleria “és conscient que el nou marc regulador del sector elèctric fa inviable aquestes instal·lacions des del punt de vista econòmic i financer”.

En aquest sentit, Signes ha subratllat que “no sabem com pretén justificar la Conselleria uns costos de més de 110 euros la tona enfront dels 70 euros de mitjana actuals”, al mateix temps que ha apuntat “si és que desconeixen els responsables del Consell que, malgrat que és cert que els abocadors es redueixen quant a la seua grandària, a canvi necessiten abocadors d’alta seguretat pel tipus de cendres que es dipositarien en aquests”.

Per aquest motiu, ha posat l’accent en què “la Conselleria no hauria de seguir mentint als ciutadans, ocultant-los aquestes i altres realitats, com, on i per què volen situar aquestes instal·lacions, insinuant la conveniència d’una per província quan la realitat és que les quantitats de generació de residus estan disminuint”. Per açò, el diputat socialista ha assenyalat que “s’hauria d’apuntar cap a una reordenació territorial més lògica que la del PIR i els plans zonals”.

Exces de capacitat

Al mateix temps, també ha apuntat la necessitat d’explicar als ciutadans que “amb les instal·lacions actuals hi ha un excés de capacitat de tractament en plantes i falta alguna cosa en abocadors, però per a solucionar aquest punt hi ha altres formes, com exigir la màxima eficiència en les plantes actuals perquè aconseguisquen un rebuig d’un 40% i no els actuals percentatges, que superen el 60%”.

En definitiva, per a Signes, la solució passaria per “desenvolupar mesures eficaces de prevenció en la producció de residus i per complir, i fer complir, les normes europees basades en els principis de gestió dels residus que estan ja arreplegades en el PIR i que, si hi ha voluntat de complir-les, no estaríem discutint novament aquests temes”.

Per tot açò, des del PSPV han cridat a la Conselleria “a la reflexió i al consens, que ha d’estar basat en els principis de gestió dels residus que tantes vegades hem reclamat”, al mateix temps que han insistit que “han de deixar la incineració com una última possibilitat abans de l’abocament, però per a arribar fins a ací primer cal treballar perquè la prevenció i minimització de la generació de residus siga una realitat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa