Reclamen a Wert 17.000€ per garantir l'ensenyament en valencià

Una família de Xirivella va haver de matricular la filla en un centre concertat de Picassent davant la manca d'ofertes
17 febrer 2014 01:00h
El ministre d'Educació i Cultura, José Ignacio Wert.
Redactaveu / València

La família demana que l’Administració de l'Estat espanyol cobrisca les despeses que genera dur a la seua filla a una escola cooperativa que ofereix ensenyament en valencià, perquè a la seua localitat i al centre públic on ho va sol·licitar el curs 2010-2011 no va ser possible per la denegació de la Conselleria d’Educació.

Es tracta d'una família de Xirivella que reclama els diferents danys en termes econòmics i personals que els ha causat el fet d’haver de buscar una alternativa per garantir el millor ensenyament possible a la seua filla, l’ensenyament en valencià. La família va haver de matricular la seua filla en un centre concertat, amb una despesa mensual de 100€; per ser d’una altra localitat, una despesa de transport mensual de 160€ i 100 € mensuals de menjador escolar per la distància entre el centre educatiu i el domicili, amb la consegüent impossibilitat de dinar a casa.

 La manca d’oferta d’ensenyament en valencià a les escoles públiques de Xirivella va fer que aquesta família demandant buscara l’ensenyament en valencià a l’escola cooperativa Les Carolines de Picassent. Durant quatre cursos, han hagut d’assumir les despeses assenyalades per garantir un dret social bàsic, el dret a l’ensenyament en valencià.
 
La despesa de pagament del centre concertat, el transport i el menjador durant quatre cursos ascendeix ja a més de 17.000 €, tot per l’incompliment de les Administracions educatives d’un dret bàsic, el de poder triar l’ensenyament en valencià públic.

Mitjançant el servei jurídic de l’Oficina de Drets Lingüístics d’Escola Valenciana, aquesta família espera que se la tracte igual que a les famílies que sol·liciten ensenyament en castellà en altres autonomies amb llengua pròpia, segons el que marca la LOMQE
 
La família, que va guanyar el judici per obrir una línia d’ensenyament en valencià al CP Ramón y Cajal de Xirivella, ha presentat una sol·licitud al Ministeri de Cultura on insta José Ignacio Wert a aplicar la LOMQE en el seu cas.

En aquest sentit, la família demana que l’Administració cobrisca les despeses que genera dur a la seua filla a una escola cooperativa que ofereix ensenyament en valencià, perquè a la seua localitat i al centre públic on ho va sol·licitar el curs 2010-2011 no va ser possible per la denegació de la Conselleria d’Educació.
 
D’altra banda, Escola Valenciana constata que la Conselleria d’Educació continua incomplint la sentència que va dictaminar la Secció cinquena de la Sala del Contenciós Administratiu del Tribunal Superior de Justícia valencià el 13 de novembre de 2013. El tribunal valencià estimava que calia reconvertir a valencià la línia educativa per la qual s’ha lluitat durant cursos. És per això que la Conselleria d’Educació hauria de convertir a ensenyament en valencià una de les unitats educatives de 1r de Primària del centre, la qual cosa no ha fet, just la línia on hauria d’estar estudiant en aquests moments la filla de la família demandant.
 
Antecedents

En el curs acadèmic 2010-2011 la direcció del CP Ramon y Cajal de Xirivella va sol·licitar un canvi de programa educatiu a valencià amb l’aprovació del Consell escolar i un informe favorable de la inspecció educativa. Aquesta denegació va ser recorreguda per 12 famílies. La Conselleria d’Educació no va admetre el tràmit i va impedir que una vintena de famílies pogueren escolaritzar els seus fills i filles en valencià, tal com havien sol·licitat. No obstant açò, una de les famílies va arribar fins al TSJ valencià i va guanyar el judici a la Conselleria d’Educació .
 
Tanmateix, aquesta família va haver de matricular la seua filla en un centre concertat per garantir-li l’ensenyament en valencià abans que el TSJ dictaminara una sentència favorable el passat novembre de 2013.next