Diari La Veu del País Valencià
Primavera valenciana lliura els premis del I Concurs ‘Un dret, una imatge’
RedactaVeu / València

El passat dissabte 15 de febrer, coincidint amb el segon aniversari de la #primavera valenciana, va tenir lloc al saló d’actes de l’IES Lluís Vives el lliurament de premis del I Concurs AJPV ‘Els Drets Fonamentals, una imatge, un dret‘, organitzat en col·laboració amb el centre educatiu.

L’entitat organitzadora, l’Associació Jurídica Primavera Valenciana (AJPV), ha avançat que estudia ampliar la participació, per a futures convocatòries, a altres instituts, com a mitjà per a la difusió dels drets cívics i la seua defensa entre la futura ciutadania.

L’objectiu d’aquest certamen és difondre entre l’alumnat de batxillerat, imminents ciutadans, el coneixement dels drets civils, en aquest cas els Drets Fonamentals consagrats a la Constitució Espanyola.

A l’acte es van lliurar dos accèssits, un a cada un dels cursos de batxillerat, i un premi que fou atorgat a l’alumna de 2n de batxillerat Carmen Abarca Llopis, en un acte que tancà la intervenció de Romà de la Calle, president de la Reial Acadèmia de BBAA de San Carlos.

“Només coneixent els drets, podem defensar-los”

Carmina Valiente, directora de l’IES Lluís Vives, i Agustín Arenas, president de l’AJPV, van recalcar que només des de l’educació i el coneixement dels drets “és possible defensar-los i fer front a l’ús desmesurat del poder per part dels qui el posseeixen”; en el cas de la #primavera valenciana, les actuacions policials van culminar en sancions i denúncies contra les quals, durant els dos últims anys l’AJPV ha treballat, i ha obtingut resolucions favorables en gairebé la totalitat de les ocasions.

El jurat del certamen fotogràfic estava format per Paco Roca, dibuixant de còmics (Arrugas, Los surcos del azar), Amparo Fortuny, directora del documental Estudiar en primavera, Mau Monleón, professora titular de la Facultat de Belles Arts de la UPV, Margarita Soler, Dra. del dept. de Dret Constitucional de la Facultat de Dret de la UV, Laura Ballester, periodista del diari Levante-EMV, Carmina Valiente, directora del centre, Clara Beltrán, mare d’un alumne de l’institut i membre de l’AJPV, Belén Martí, alumna membre del CE de l’IES Lluís Vives i Fèlix Grande, advocat i secretari de l’AJPV.

Fèlix Grande va destacar la “gran qualitat” de la majoria dels més de huitanta treballs presentats, i que els criteris seguits pel jurat han buscat generar un material didàctic per tal de poder incorporar-lo a la Farmaciola de Primers Auxilis Jurídics que l’AJPV està difonent en tallers i xerrades entre l’alumnat de Secundària i Batxillerat.

Els autors dels treballs premiats van ser: Eva Rodríguez Segrelles, accèssit 1r de Batxillerat; Sofía Palomar Pérez, accèssit 2n de Batxillerat, mentre que Carmen Abarca Llopis, alumna de 2n de Batxillerat Artístic, es va adjudicar el Premi I Concurs AJPV.

A l’acte de lliurament va intervenir Clara Beltrán, mare d’una de les alumnes que van patir la violència de l’actuació policial, qui va voler agrair a l’AJPV el suport i l’ajuda desinteressada que han donat durant temps a les famílies, i va animar l’alumnat a continuar amb l’esperit que els va portar a eixir en defensa de l’educació pública.

L’acte va estar animat per diverses actuacions de dansa, música i lectura de poemes a càrrec de l’alumnat de Batxillerat Escènic i per exalumnes de l’IES Lluís Vives.

L’ètica per damunt del mercantilisme

La clausura de l’acte va estar a càrrec de Romà de la Calle, president de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Carlos, i ciutadà compromès amb la defensa dels drets civils. De la Calle va destacar la importància de la formació de la ciutadania participativa per al desenvolupament de la democràcia, una formació en la qual l’ètica predomine per sobre del mercantilisme, i que arme d’esperança els nous ciutadans en temps de canvi com els presents.

Finalment, Carmina Valiente i Agustín Arenas van agrair el treball desinteressat de l’alumnat i de les famílies, i van anunciar la futura convocatòria del concurs que probablement s’obrirà a la participació d’altres Instituts.

A partir del 25 de febrer, l’exposició de les obres es traslladarà a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània, des d’on iniciarà un recorregut per diferents llocs del País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa