Diari La Veu del País Valencià
Villena canvia el nom dels carrers i places que envolten el Castell

Villena canviarà el nom de les places i carrers que envolten el Castell, d’acord amb la proposta aprovada per les regidories d’Urbanisme, Casc Històric i Turisme en aquest sentit. El canvi de nom de les places i vies d’accés al Castell de la Talaia es realitza després de la urbanització de l’entorn realitzada en la dècada del 1980 a Villena, l’objectiu de la qual era “regenerar i rehabilitar una àrea molt degradada però d’alt interès històric”, segons ha explicat la regidora d’Urbanisme i portaveu municipal, Cate Hernández.

A través d’aquesta actuació urbanística, es van traçar nous carrers i places al voltant de la fortalesa que, a partir d’eixe moment, van començar gradualment a integrar-se en la vida urbana de la població. “Creiem que ha arribat el moment de completar una altra fase més d’aquesta integració posant nom a aquestes ‘noves’ places i carrers dels limítrofs”, ha subratllat Hernández.

Tres han sigut els criteris utilitzats per al canvi de nom: en primer lloc, les possibilitats que brinda la història medieval de Villena; en segon lloc, la tradició popular, l’ús i costums d’aquests espais, i, en tercer lloc, el fet de nomenar un carrer “emblemàtic” de la ciutat amb el nom d’una dona lligada a aquesta fortalesa i així “anar igualant a poc a poc el desequilibri existent entre els carrers amb noms d’homes i de dones”, segons ha remarcat la regidora.

D’aquesta manera, la plaça situada a l’oest de la fortalesa passarà a denominar-se, a causa de la seua localització, Mirador de la Vila. D’altra banda i després de barrejar-se diversos noms femenins de la història medieval lligats al Castell –com ara Catalina Ruiz d’Alarcón, Isabel de Villena, Dolores Aynat–, s’ha decidit rescatar el nom de Constança d’Aragó. Es tracta d’una figura emblemàtica, filla del rei Jaume II i lligada al Castell per haver sigut promesa a l’edat de sis anys amb D. Joan Manuel i obligada a un matrimoni precoç. El Passeig de Na Constança serà l’accés a través de la segona muralla que connecta el Castell amb l’actual Centre de Recepció de Visitants.

Finalment, l’esplanada davantera de la fortalesa rebrà el nom de plaça de les Ambaixades. Aquesta està situada al nord del Castell i és coneguda per la recreació de les ambaixades Mora i Cristiana que cada any es rememoren durant les Festes de Moros i Cristians de la ciutat.

Precisament, aquest dijous 19 d’octubre està prevista una xarrada sobre la Història de les Festes de Moros i Cristians de Villena, la qual està emmarcada dins de les jornades d’aproximació a la Memòria Històrica. La conferència la pronunciarà el reconegut historiador José Fernando Domene, doctor en Lingüística per la Universitat del País Basc, Llicenciat en Geografia i Història i assessor històric de la Unió d’Entitats Festeres. Tindrà lloc a les 20 hores al Centre de Majors amb entrada lliure.

Comparteix

Icona de pantalla completa