Diari La Veu del País Valencià
Ribó alerta contra el control de l’alimentació pels grans mercats

L’alcalde de València, Joan Ribó, sosté que l’alimentació és “massa important” per a deixar-la “sols en mans dels grans mercats”. Així s’ha expressat en l’acte de benvinguda a l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació (FAO) amb motiu de la cimera d’alcaldes que acull la ciutat des d’aquest divendres com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible.

Segons ha informat el consistori en un comunicat, Ribó ha ressaltat la necessitat que els ajuntaments i la resta de les institucions públiques treballen “perquè totes les persones, independentment del lloc on visquen, tinguen accés a una alimentació saludable”.

Per a l’alcalde de València és necessari “tot l’esforç” perquè aquest dret a una alimentació saludable “siga un dret real per als 7.500 milions de persones que habiten el planeta terra”. “Aquest és el gran objectiu en el qual València com a ciutat té un paper destacat com a Capital Mundial de l’Alimentació, però també des del seu desig de seguir sent un referent mundial en la lluita per una alimentació saludable per a tots i totes”, ha agregat.

“L’objectiu és augmentar la formació en les ciutats perquè la gent s’alimente adequadament i amb qualitat, reestructurar els sistemes d’alimentació perquè les persones s’alimenten amb productes de proximitat, de quilòmetre zero, productes naturals i menys ultraprocesats”, ha afirmat l’alcalde de València.

Ribó ha definit com a objectiu evitar “el malbaratament d’aliments” i el canvi climàtic i ha destacat l’impuls que aquestes jornades internacionals aporten en la ciutat de València, com a “reconeixement del treball per una producció i alimentació sostenible que està fent la ciutat”.

Les ciutats prenen la veu

En aquest acte, moderat pel secretari del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà, Davide Di Martino, també ha participat el regidor de Comerç de l’Ajuntament de València, Carlos Galiana, qui fa dos anys va representar la capital del Túria en la signatura de l’esmentat pacte.

“La política municipal sobre alimentació i proveïment ha de seguir els 37 punts del marc estratègic d’acció arreplegats en el Pacte de Milà, adaptar-los i ajustar-los al nostre context específic”, ha explicat.

Galiana ha parlat de la responsabilitat de tots els assistents a una reunió que “té lloc en un moment crític per a la lluita contra la fam i la desnutrició en el món, que està augmentant després de més de deu anys de disminució”. Galiana ha xifrat en 815 milions “el nombre de persones que en el món van passar fam l’any passat, 38 milions més que el 2015”.

Urbà i rural

En aquest sentit, i en representació de la FAO, ha intervingut en aquest acte la directora de la divisió d’Associacions i Cooperació Nord-Sud, Marcela Villareal, qui ha recordat que “ara les ciutats afronten un repte de gran magnitud perquè hi conviuen tots els problemes de la mala nutrició: des de situacions de fam fins a problemes de sobrepés i obesitat”.

“Ens cal millorar la nostra manera d’enfocar la relació entre l’entorn rural i el urbà i entendre que les decisions que prenem com a consumidors urbans incideixen directament en la vida dels agricultors familiars que produeixen els aliments que prenem”, ha advertit.

Comparteix

Icona de pantalla completa