Diari La Veu del País Valencià
Els incendis, la causa de més de la meitat de les investigacions de la Fiscalia de Medi Ambient durant el 2016

La Fiscalia valenciana de Medi Ambient i Urbanisme ha obert 529 diligències d’investigació penal en 2016, la qual cosa suposa un increment del 18% respecte de l’any anterior. D’aquest total, més de la meitat, el 52%, es van incoar per incendis forestals.

Així ho ha posat de manifest aquest divendres el tinent fiscal, en funcions del fiscal superior, Gonzalo López Ebri, durant la seua intervenció en l’Obertura de l’Any Judicial 2017/18, que ha estat presidida per la presidenta del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià, Pilar de l’Oliva.

López Ebri ha presentat les dades més significatives de l’activitat desenvolupada per les fiscalies del territori. En concret, s’ha referit a Medi Ambient i també a Delictes Econòmics. Sobre aquest últim departament ha comentat que el nombre d’assumptes es va incrementar un 17% respecte de l’exercici anterior, la majoria per frau contra la Seguretat Social, seguit dels delictes de defraudació tributària i del frau de subvencions.

En matèria d’estrangeria va haver-hi un increment del 83% dels procediments judicials incoats per delicte de tracta d’éssers humans, contra els drets dels ciutadans estrangers i contra els drets dels treballadors estrangers.

En sinistralitat laboral, es va registrar un augment, en 2016, d’un 1% amb 16 procediments per delicte d’homicidi per accident laboral; en delictes informàtics, els procediments van disminuir un 73%; i en cooperació internacional, els expedients es van incrementar un 22%.

En matèries civils, pel que fa a la custòdia compartida, el ministeri fiscal va intervenir en més de 7.600 vistes i va realitzar 13.527 dictamens; en relació amb la protecció de persones amb discapacitat, el tinent fiscal ha manifestat que les seccions civils de totes les fiscalies del territori estan desplegant totes les seues energies per a assegurar que els internaments es realitzen en condicions legals i d’acord amb la recent doctrina del Tribunal Constitucional.

A més a més, en 2016 va haver-hi 2.550 procediments de violència domèstica i 20.168 de violència contra la dona, amb un total de 22.718, la qual cosa suposa un notable increment del 29%. Va haver-hi un total de cinc dones mortes a causa de violència contra la dona a la Comunitat enfront de les 11 de l’any anterior.

Causes amb aforats

Respecte a l’activitat de Fiscalia en el TSJ, en l’ordre penal, en matèria d’aforats, per la Sala Civil i Penal es van incoar 79 procediments contra aforats que en cap cas van donar lloc a l’obertura de diligències prèvies.

Així mateix, quant a altres activitats pròpies del ministeri públic fóra de l’àmbit jurisdiccional, es van realitzar visites d’inspecció ordinària a diverses seus de Fiscalia i s’ha constatat la “dubtosa eficàcia” dels sistemes informàtics utilitzats en les oficines judicial i fiscal.

López Ebri ha concretat, a més, que s’espera que per a final d’any estiga en funcionament la nova seu de la Fiscalia de la secció territorial de Gandia; i ha comentat que està pendent de rehabilitació, amb previsible ampliació de les seues instal·lacions, la seu de Benalúa a Alacant.

Finalment, el tinent fiscal s’ha referit a l’incendi registrat en la Ciutat de la Justícia de València el passat 10 de setembre i ha oferit la “total disposició” per a pal·liar les conseqüències derivades del mateix. En aquest sentit, ha llançat un reconeixement a tots aquells que han intervingut en el pla de xoc elaborat amb la finalitat de contribuir a l’agilitació i la ràpida solució de les conseqüències derivades de l’incendi.

Comparteix

Icona de pantalla completa