Diari La Veu del País Valencià
La Unió reclama reduccions fiscals per als agricultors del País Valencià
RedactaVeu/ València

L’informe de la Unió de Llauradors i Ramaders, on es demana al Govern de l’Estat espanyol que aprove reduccions fiscals per als diferents sectors agrícoles i ramaders del País Valencià, es basa en un informe de cada cultiu que posa de manifest que s’ha produït una reducció dràstica dels ingressos procedents de l’activitat agrària i que comporta la conseqüent disminució dels ingressos necessaris per a fer front a les inversions i despeses per a seguir mantenint en actiu la seua activitat econòmica i empresarial.

Segons explica la Unió en un comunicat, es precisa per tant una adequació dels índexs de rendiment net de les activitats agràries a la realitat econòmica del sector productor agrícola i ramader de l’exercici 2013.

La Unió de Llauradors recorda en el seu comunicat que el Ministeri d’Economia i Hisenda va publicar al novembre una ordre amb les reduccions per a la declaració de la renda de l’exercici 2013, que correspon emplenar enguany, i en la qual no es contempla cap reducció general de l’IRPF per al sector agrari.

Augment dels costos de producció i inclemències meteorològiques

Els costos de producció no han parat d’incrementar-se al llarg de tot l’exercici, destacant l’increment de preus en productes fitosanitaris 3,1%, manteniment de material 2,3%, pinsos 1,5%, despeses veterinàries 1,4%, serveis agraris 0,8% i llavors i plantons 0,2%”, denuncia la Unió.

A més, la Unió recorda que, per la seua banda, les inclemències climatològiques en forma de gelades, forts vents, tempestes i pedra registrades l’any passat van afectar greument els ingressos dels productors del País Valencià, amb pèrdues establides segons les indemnitzacions percebudes, tenint en compte que pocs sectors agraris superen el 60% d’assegurament per no adaptar-se a la realitat del sector l’actual sistema d’assegurances agràries. En cultius com els hortícoles, fruita seca o oli, són testimonials les contractacions d’assegurances agràries, apunten.

Segons la Unió, a totes les pèrdues indemnitzades, cal sumar les d’aquelles explotacions i cultius que per diversos motius el sistema d’assegurances agràries no cobreix les seues expectatives

A més, les “anormalment altes temperatures” i absència de pluges que s’han experimentat al llarg dels últims quatre mesos de l’any “han afectat greument el sector citrícola, amb un increment dels costos, sobretot d’aigua de reg i de tractaments contra plagues, i una disminució del calibre que ha tingut conseqüències comercials negatives que s’han repercutit en els agricultors a través d’un nivell inferior d’ingressos”, segons posa de manifest la Unió en el seu informe.

En el mateix, s’indica que els sectors ramaders “tornen a ser els grans perjudicats en el tractament fiscal del Ministeri d’Hisenda” i, concretament, els serveis de cria i engreix d’aus i porcs que tenen els índexs de rendiment més elevats del sector agrari. En aquest sentit, el sector de servei de cria i engreix d’aus, a més de l’increment de l’electricitat i gas -vitals per a la seua continuïtat- ha vist com les empreses integradores han reduït de cinc a quatre les entrades d’aus en les granges, la qual cosa ha comportat una evident disminució de la renda: menys ingressos i majors costos fixos. Sent aquest sector, juntament amb el porcí, els que més elevats tenen els índexs de rendiment net.

Finalment, en sectors com l’oví-caprí, boví i apicultura, la greu sequera ha provocat una disminució de les pastures i, en conseqüència, un major increment dels costos d’alimentació que no es contemplen en la tributació. A més, pel que fa a la producció de carn de conill, el sector ha experimentat unes pèrdues anormals a conseqüència de la malaltia de l’hemorràgia vírica de la nova variant i, també, per elevades baixes d’animals a conseqüència de la mixomatosis.

Comparteix

Icona de pantalla completa