Diari La Veu del País Valencià
Modificacions de crèdit de 1.864 milions que no es van ajustar a la legalitat
RedactaVeu / València

El portaveu socialista en la Comissió d’Economia, Pressupostos i Hisenda de Les Corts, Julián López, ha considerat hui que la Sindicatura de Comptes hauria d’haver-se pronunciat sobre les responsabilitats existents en els casos de modificacions de crèdit on s’ha vulnerat el procediment legal, al mateix temps que ha denunciat que una part del deute no financer transformada en financera no estava registrada en cap lloc, ni en la comptabilitat pressupostària ni en la financera, cosa que ha determinat, segons ha manifestat, que “la situació de les arques públiques de la Generalitat s’haja agreujat tant en tan poc temps”. Sobre aquest tema, ha recordat que el deute del Consell de l’any 2011 al 2013 s’ha incrementat en 10.000 milions d’euros, situant-se en els 36.000 milions.

En aquest sentit, López, durant la compareixença del Síndic de Comptes per a donar compte de l’Informe de Fiscalització dels Comptes Generals de la Generalitat corresponent a l’any 2012, ha remarcat que un dels expedients de la mostra de modificacions de crèdit que s’ha revisat al·ludeix “a quasi 1.864 milions corresponents a despeses realitzades en anys anteriors, sense consignació pressupostària, i que representen incompliments de la Llei d’Hisenda Pública i de la Llei de Contractes del Sector Públic”, perquè mancaven de dotació pressupostària i, a més, es va prescindir del procediment de contractació legalment establit. Per açò, ha insistit en el torn de rèplica, que s’han de dirimir responsabilitats per aquest incompliment de la legalitat”.

El portaveu socialista ha recordat que reclama reiteradament que s’amplie la informació que es remet a Les Corts sobre aquestes modificacions, i fins i tot que se sotmeten a votació quan depassen un cert llindar. “Sempre se’m contesta que amb el procediment establit en l’actualitat és suficient, i que per descomptat se segueix de forma estricta” però, segons ha insistit, “les dades que ofereix la Sindicatura sobre una mostra reduïda d’expedients llancen molts dubtes sobre aquest tema”.

D’altra banda, López ha denunciat que l’últim informe de la Sindicatura de Comptes “no permet determinar quant ens costen cada any als valencians les polítiques de Sanitat, Educació o Benestar Social” al mateix temps que ha posat l’accent en la “paradoxa” que es dóna en veure que la despesa en aquestes polítiques ha augmentat justament l’any de les retallades. Sobre aquest tema, ha explicat que en les despeses de 2012 s’arrepleguen factures procedents d’anys anteriors, i factures de 2012 han quedat pendents d’aplicació al pressupost. D’aquesta manera, ha advertit que “no es pot mesurar ni quantificar l’impacte de les retallades”.

Comparteix

Icona de pantalla completa