Diari La Veu del País Valencià
Una multitudinària marxa contra el feixisme recorre València per a condemnar les agressions del 9 d’Octubre

Una multitudinària manifestació ha recorregut aquest dissabte el centre de València per a “eradicar” el feixisme de la societat i “demostrar que la societat valenciana és antifeixista” (galeria fotogràfica). Aquesta mobilització, convocada per més d’un centenar d’entitats, s’ha celebrat tres setmanes després dels atacs ultres patits pels manifestants de la tradicional marxa reivindicativa del 9 d’Octubre.

Darrere d’una gran pancarta rosa amb el lema ‘Contra el feixisme i per les llibertats. No passaran!’ i amb batucades i música de rock en valencià, la marxa ha arrancat amb normalitat passades les 18 hores d’aquest dissabte, amb un fort desplegament policial a la plaça de Sant Agustí per a evitar incidents.

De fet, la Policia ha controlat una contramanifestació no autoritzada que també ha intentat concentrar-se a la plaça Sant Agustí sense èxit. A diferència del passat 9 d’octubre, en aquest cas les persones assistents a la concentració no autoritzada no s’han pogut acostar als manifestants de la marxa contra el feixisme.

Al pas de la marxa per l’Estació del Nord i la plaça de l’Ajuntament, xicotets grups de persones han increpat els manifestants i han mostrat banderes espanyoles amb el lema ‘Visca la unitat d’Espanya’ i senyeres, però els cordons policials en tots dos punts han impedit que s’acostaren i causaren incidents.

En el seu recorregut pel centre de la capital fins a la plaça Amèrica, la protesta secundada per més de 200 entitats pretén servir de contestació “massiva, unitària, plural i transversal a les agressions feixistes, masclistes i xenòfobes” de la Diada del País Valencià cap als qui “anaven pacíficament a manifestar-se a favor del valencià”.

Amb aquest gest, les associacions busquen “recuperar els carrers enfront del feixisme. En definitiva –segons han explicat els convocants–, que la societat valenciana “no es mostre indiferent” i els atacs no s’isquen amb l'”alarmant impunitat” mostrada el passat 9 d’octubre, en uns atacs que s’han saldat amb 13 persones detingudes.

La manifestació, oberta a tota la ciutadania, compta amb el suport de plataformes, centres socials i entitats culturals, ecologistes i feministes, a més de partits polítics i sindicats valencians.

El manifest final de la protesta ha destacat que el feixisme “es va fer brutalment visible” el 9 d’octubre i ha assenyalat que la seua aparició “no va ser solament una acció per part de grups o partits d’ultradreta”, ja que també “centenars de persones van participar de les agressions a través de càntics, insults o mostres de suport a les agressions”.

“Ens hem organitzat per a parar aquest feixisme i ací hi ha un munt de gent lluitant en el carrer”, ha celebrat el portaveu de la manifestació, Carles Urtubia, que considera que, amb aquesta marxa, els antifeixistes han “demostrat ser més, ser millors i més capaços de defensar la llibertat”. I ha reblat: “La resposta de la gent demostra que València és antifeixista”.

Comparteix

Icona de pantalla completa